Zakladatel Exim Tours převezme Grand hotel Evropa na Václavském náměstí

Grand Hotel Evropa koupil zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr.

Grand Hotel Evropa koupil zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr. Zdroj: CTK

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí
Zábradlí a vnější kovové prvky hotelu navrhl Jan Letzel proslulý stavbou atomového dómu v Hirošimě.
Interiéry hotelu často sloužily i filmařům.
Hotel Evropa byl už za první republiky symbolem luxusu. V nové moderní podobě se jako W Prague otevře prvním hostům v roce 2020.
Prosklený strop Francouzské restaurace býval zavlažován umělým deštěm, aby se tu lépe dýchalo.
11
Fotogalerie

Grand hotel Evropa v centru Prahy mění ještě během probíhající rekonstrukce a dostavby nové části skladbu vlastníků. Nový investor Ferid Nasr hodlá hotelu vrátit luxusní prvorepublikový charakter.

Perla secesní architektury Grand hotel Evropa v centru Prahy má nového spolumajitele. Stal se jím zakladatel cestovní kanceláře Exim Tours Ferid Nasr. Podíl koupil od rakouské skupiny Julius Meinl. Informaci o transakci deníku E15 potvrdil Nasr.

„Investice do hotelu Evropa je pro mě splněný sen. Současně jsem ale musel zapomenout na ekonomickou stránku věci. Návratnost investice bude třicet let, možná i více“ řekl Nasr.

Akvizici Nasr financuje ve spolupráci s bankami. Celý podíl na něj má přejít po dokončení rekonstrukce a znovuotevření hotelu. Hodnotu transakce žádná ze stran nekomentovala.

„Podobné nemovitosti moc často na trhu nebývají. Je to unikátní, historicky velmi cenná budova se zajímavou historií, jako stvořená pro luxusní hotel. Ve výhledu moc dalších povolených hotelových investic takového kalibru v nejbližší době není,“ uvedl Miroslav Linhart, partner v oddělení nemovitostí poradenské firmy Deloitte. Ta se na transakci podílela na straně prodávajícího. Nasrovi radili konzultanti ze společnosti PwC.

„Takových hotelů je v Praze 1 málo a příliš se s nimi neobchoduje. Příležitost jako je rekonstrukce hotelu Evropa, je proto celkem ojedinělá,“ komentoval Jan Adámek, ředitel agentury Jan Hospitality zaměřené na transakce s hotely.

Hotel už je několik let zavřený. Aktuálně prodělává rozsáhlou rekonstrukci a dostavbu nové části v zadním traktu. „Unikátní historické detaily hotelu budou zachovány a restaurovány,“ poznamenal Nasr.

S otevřením hotelu se počítá na konec roku 2020. Provozovatelem bude světový řetězec Marriott. Ten na Václavské náměstí poprvé v Česku uvede luxusní hotelovou značku W Hotels.  

„Chci, aby to byl nejluxusnější hotel ve střední Evropě jako v době první republiky. Současně ale chci, aby to bylo místo, kam si dojdete jen tak na kávu,“ doplnil nový majitel.

Rakušané koupili nemovitost v roce 2016 od miliardáře Václava Skaly. Již v jeho době se začala připravovat rekonstrukce hotelu a dostavba nové části. Julius Meinl v přípravě projektu pokračoval.

Loni začali stavbaři v zadním traktu hotelu kutat stavební jámu. Práce ale komplikuje fakt, že dopravní odbor Prahy 1 nepovolil na Václavské náměstí umístit jeřáb. Odvoz odtěžené zeminy může tedy trvat až třikrát tak dlouho. Před započetím stavebních prací bylo nutné odstranit původní památkově nechráněné objekty v zadním traktu.

„Jsem přesvědčen, že W přispěje společně s dalšími již probíhajícími nebo plánovanými investicemi k postupné celkové proměně Václavského náměstí na živé a hezké centrum Prahy. Rizika jsou samozřejmě ve stavebních kapacitách, které dnes na trhu chybí a obzvlášť ty vysoce odborné, které jsou nutné pro takovýto typ rekonstrukce,“ dodal realitní specialista z Deloitte Linhart.

Stavbu komplikuje rovněž malá parcela. Výstavba nové části se navíc bude odehrávat ve vnitrobloku, kam bude obtížné dostat velké stavební stroje. Například jeřáb tam bude muset dopravit vrtulník.

„Na projekt jsme se v minulosti dívali, ale právě kvůli vysokým nákladům na stavbu nám nedával smysl,“ uvedl jeden z významných hráčů na realitním trhu, který si nepřál být jmenován.

Hotel Evropa byl postaven v roce 1872. Architekt Josef Schulz stavbu navrhl v novorenesančním stylu. Již na přelomu 19. a 20. století byl hotel přestavěn v secesním duchu. V roce 1924 nemovitost koupil hoteliér Karel Šroubek. Hotel pak až do znárodnění v roce 1951 nesl jeho jméno. Před druhou světovou válkou bydlel v hotelu Brit Nicholas Winton. Organizoval odtud záchranu židovských dětí před nacismem.