Penta ovládne projekt kolem Masarykova nádraží

Masarykovo nádraží, České dráhy

Masarykovo nádraží, České dráhy Zdroj: mediafax

Jeden z největších pražských projektů, přestavba okolí Masarykova nádraží, má nového partnera. Investiční skupina Penta kupuje podíl ve společnosti Masaryk Station Investment (MSI), která spolu s Českými drahami připravuje výstavbu na volných nádražních pozemcích. Poté, co loni z MSI vycouvala nizozemská firma ING Real Estate, vlastní ji napůl Sudop Group a Morávka Centrum.

„Jednáme o tom, že by podíl Penty v MSI přesáhl i 50 procent,“ řekl E15 předseda představenstva Sudop Group Jan Hromádka. „Kapitálový vstup Penty je odpovědí na vystoupení společnosti ING Real Estate z našeho konsorcia kvůli utlumení jejích aktivit v Česku,“ dodal Hromádka. Penta má ale v MSI získat větší podíl než měla původně ING Real Estate.

MSI vlastní společně s Českými drahami firmu Masaryk Station Development (MSD). Dráhy však už několik měsíců jednají o tom, že svůj 34 procentní akciový podíl prodají právě partnerům z MSI. „Je to součástí spekulací, které ale nemohu potvrdit,“ uvedl Hromádka, který je zároveň předsedou představenstva MSD. „České dráhy by za úplatu převedly vlastnictví k vybraným pozemkům, určeným k realizaci projektu, na novou společnost, speciálně založenou ze strany MSI, případně na MSD,“ stojí v interním dokumentu drah z letošního léta, který má E15 k dispozici.

Hromádka včera zdůraznil, že Penta bude schopna vyhovět drahám při odprodeji pozemků v okolí nádraží. „Vzhledem k celé řadě komplikací se od roku 2004 v přípravě území Masaryčky nepodařilo významně pohnout z místa. Jsme přesvědčeni, že i pro České dráhy dává smysl nečekat dalších možná několik let na to, až by MSD obdrželo všechna povolení, ale prodat pozemky dnes za cenu, která už byla vysoutěžená v roce 2004,“ řekl Hromádka.

Tehdy vítězné konzorcium nabídlo maximální cenu 900 milionů korun za 12,5 hektarů parcel. Prodej zbytných drážních pozemků v okolí nádraží měl následovat poté, co je změna územního plánu umožní zastavět. Na změnu plánu však investoři stále čekají.

Dráhy zatím definitivně neurčily, za kolik metr čtvereční lukrativních pozemků v centru Prahy prodají. Mluvčí Petr Šťáhlavský pouze uvedl, že prodej by měl zahrnovat zhruba 7,2 hektarů, tedy kolem 60 procent z původně plánovaného území. Maximální vysoutěžená cena se nicméně může snížit například na základě deklarovaných nižších koeficientů budoucí zástavby.

„Od počátku jsme deklarovali, že nás rozvoj okolí Masarykova nádraží zajímá,“ komentoval akvizici ředitel realitní divize Penty Petr Palička. Penta už v sousedství chystá vlastní projekt, přestavbu bývalé České Typografie na převážně kancelářský komplex. Stavební práce plánuje zahájit v příštím roce. Kromě rekonstrukce stávajícího objektu o 6600 tisících metrech čtverečních má na jeden a půl hektarovém pozemku vyrůst novostavba s plochou 65 tisíc metrů čtverečních. Pozemek koupila Penta před necelými dvěma lety od společnosti S+B CEE Beteiligungsverwaltungs.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.