Podezřelý krach developera vyšetřuje policie

Hagibor

Hagibor Zdroj: autor: ŠJů, Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Slovanský dům v současnosti.
Slovanský dům v současnosti.
Budova Rádia Svobodná Evropa v Praze na Hagiboru
4
Fotogalerie

Machinace s pražskými realitami za miliardy korun si už vysloužily pozornost orgánů činných v trestním řízení. Do kauzy je zapletený i spolumajitel Slovanského domu Daniel Farnbauer.

Konkurz se zkrachovalým developerem Con Invest doprovázejí podezřelé přesuny majetku, machinace firem s neznámými vlastníky a odvolávání insolvenčních správců. V sázce byly lukrativní nemovitosti včetně velké nezastavěné parcely na Hagiboru. Případem se podle informací deníku E15 zabývá i protimafiánská policie.

Con Invest realitního podnikatele Jiřího Štěpánka zkrachoval ještě uprostřed krize v roce 2010. „Konkurz je ve fázi probíhajících soudních sporů, které brání ukončení insolvenčního řízení,“ uvedla insolvenční správkyně Lenka Vidovičová.

Věřitelé přihlásili do konkurzu s developerem pohledávky téměř za miliardu korun. Insolvenční správkyně, tehdy Helena Horová, uznala pohledávky za 663 milionů. Z toho 472 milionů připadlo na zajištěné banky. Na věřitele toho v Con Investu moc nezůstalo. Zatím byl zpeněžen majetek za necelých 32 milionů korun.

Ve hře však zůstává podíl Con Investu ve společnosti Vinohradská Development. Ta se nedávno stala součástí firmy Vinohradská Properties. Tato společnost vlastní téměř osm hektarů parcel hned vedle sídla rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Vyrůst na nich může developerský projekt za miliardy korun.

Podíl Con Investu byl původně poloviční. Kvůli zvýšení základního kapitálu a převodu do Vinohradské Properties však z něho nezůstalo ani pět procent. Většinu ovládá spolumajitel Slovanského domu Daniel Farnbauer.

Soud navíc řeší, zda vůbec tyto akcie patří do majetkové podstaty developera. Do ní část věřitelů navrhuje zahrnout i podíly v nemovitostech, kterých se Con Invest zbavil ve prospěch spřízněných společností těsně před vyhlášením insolvence.

Okolnosti transakcí vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Insolvenční správkyně Lenka Vidovičová uvedla, že policii poskytla „součinnost značného rozsahu“. „Jelikož jsem nepodávala trestní oznámení, není mi znám rozsah vyšetřování ani okruh podezřelých osob či vyšetřovaných skutků ze strany NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu),“ řekla. Podle informací deníku E15 se však policie v kauze zajímá například o Farnbauera. Ten na zaslané otázky v potřebném termínu nereagoval.

Citlivost konkurzu se zkrachovalým developerem ilustruje postupné střídání čtyř insolvenčních správců. Helenu Horovou loni nahradil Lee Louda. Ten se však v Con Investu ohřál jen tři týdny. Místo něj přišel Jiří Švihla. Letos ho v horkém křesle vystřídala Lenka Vidovičová.