Pokuta za kartel. Stavební firmy mají zaplatit přes čtvrt miliardy

Staveniště na pražském Chodově. Rozšiřování nákupního centra je v plném proudu.

Staveniště na pražském Chodově. Rozšiřování nákupního centra je v plném proudu.

Antimonopolní úřad uložil dvanácti stavebním firmám za kartel ve stavebních zakázkách pokutu v souhrnné výši 278 milionů korun. Pokuta je nepravomocná, uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Mezi pokutovanými firmami jsou Colas, Strabag, Swietelsky nebo brněnská OHL ŽS. Největší pokutu - desítky milionů korun - dostala společnost Hochtief. Kartel se týkal zakázek v Jihočeském kraji a na Vysočině.

Úřad případ odhalil v souvislosti s prověřování podnětu a následné řady přepadových šetření, jejichž částečným výsledkem už bylo rozhodnutí z února letošního roku s pravomocnou pokutou 1,66 miliardy korun, která je za kartel nejvyšší v historii. Tehdy dostaly pokutu například Skanska, Strabag nebo Eurovia. Případ ještě není uzavřený, všechny firmy podaly žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Podle Rafaje pokutované firmy spolupracovaly při koordinaci účasti ve výběrových řízeních na stavební zakázky. Proti pokutám se mohou odvolat.

„Od ÚOHS jsme před časem obdrželi sdělení výhrad, proti němuž jsme podali námitky. V jakém rozsahu byly ze strany antimonopolního úřadu vypořádány, nevíme. Vyjádření zatím nemáme k dispozici. Zatím tak vůbec nevíme, do jaké míry a jakým způsobem se nás to týká,“ řekla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

„Potvrzujeme, že jsme rozhodnutí od ÚOHS obdrželi. Týká se projektu z roku 2009 v hodnotě zhruba 11,5 milionu korun. Rozhodnutí má téměř 170 stran a v současnosti jej zkoumá naše vedení a právní oddělení. Po jeho pečlivém prostudování naše společnost zaujme stanovisko a rozhodne o dalších krocích,“ uvedl mluvčí Hochtiefu Michal Talián.

Firmy dohadovaly nabídky do tendrů

Pokud jde o nynější pokutu 278 milionů korun, úřad v místních šetřeních zajistil řadu dokumentů, které podle něj svědčí o koordinaci postupu firem u jednotlivých zakázek. „Jde například o e-maily, kterými si zasílaly krycí nabídkové rozpočty, nalezeny byly rovněž nabídkové rozpočty konkurentů uložené v počítači dalšího uchazeče z data předcházejícího podání nabídek,“ uvedl Rafaj. V některých případech podle něj byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci.

Podle dřívějších informací se ÚOHS zabýval mimo jiné zakázkou z roku 2006 na cyklostezku v části Strakonic zvané Nový Dražejov. Dva na sobě nezávislé zdroje ČTK řekly, že na zakázce se podle ÚOHS domlouvaly mimo jiné brněnská OHL ŽS, Colas nebo Strabag. Mezi pokutovanými firmami jsou dál podle informací ČTK v aktuálním kartelu Hochtief, Swietelsky, Lesostavby Třeboň, Radouňská vodohospodářská společnost, VIDOX, DAICH, Vialit Soběslav, AVE CZ odpadové hospodářství a Kostka JH.