Polské stavebnictví mele z posledního

Stavební produkce v Polsku klesá kvůli špatné platební morálce a nedostatku zakázek.

Stavební produkce v Polsku klesá kvůli špatné platební morálce a nedostatku zakázek. Zdroj: profimedia.cz

Hodnoty půlmiliardy zlotých (asi tři miliardy korun) dosahuje dluh polských stavebních firem. Na smluvní partnery si stěžuje 70 procent všech firem v branži. Na proplacení faktur čekají půl roku.

Přesněji: pět měsíců a dvanáct dní je průměrná lhůta mezi vystavením faktury stavební firmou a jejím proplacením, uvádí zpráva polského sdružení na ochranu věřitelů KRD BIG. Podle jeho šetření se polské stavebnictví potýká s vážnými problémy. Branže je následky opožděných plateb postižena mnohem více než všechny ostatní.

Jen jedna z osmi stavebních firem nezná potíže s dolováním peněz ze smluvních partnerů. Podle šéfa KRD BIG Adama Łąckiho jsou důvodem dva faktory: zaprvé nízká platební morálka v oboru, kde se zpoždění plateb nebo dokonce neplacení faktur vůbec stalo normou. Zadruhé hospodářské zpomalení, které právě stavebnictví postihuje nejvíce.

Stavební produkce klesá již šest čtvrtletí po sobě. Jednak došlo k výraznému útlumu investic do infrastruktury po loňském ME ve fotbale, jednak klesla poptávka po bydlení, neboť přístup k úvěrům na bydlení byl značně omezen a klesla tak kupní síla potenciálních klientů.

V KRD BIG je zaregistrováno 10 694 stavebních firem, které pohledávají 518 milionů zlotých. Ještě v polovině loňského roku registr čítal 9648 stavebníků se souhrnnou pohledávkou ve výši 399 milionů. Podle sdružení je proplacení každé osmé faktury v ohrožení. Z toho každou pátou „lze považovat za ztracenou, protože lhůta je překročena o více než rok“.

Temné vyhlídky
Optikou samotných stavitelů na tom obor brzy může být ještě hůře. Podle ankety mezi majiteli stavebních firem si 34,7 procenta z nich myslí, že v příštích třech měsících se situace ve stavebnictví dále zhorší. Jen osm procent majitelů věří v rychlé zlepšení stavu.