Postavili jsme padesát sedm pater za 19 dní, chlubí se čínská firma

budova, kterou Čínská firma údajně postavila za 19 dní

budova, kterou Čínská firma údajně postavila za 19 dní Zdroj: ctk

Devatenáct pracovních dní trvalo prý čínské developerské společnosti vztyčit mrakodrap o 57 patrech v centrální části Číny. Firma se nyní chlubí, že je nejrychlejším stavitelem na světě, a pokukuje po další metě: za pouhé tři měsíce sestavit výškovou budovu o 220 podlažích, napsala agentura AP.

Broad Sustainable Building Co. při práci na mrakodrapu Mini Sky City ve městě Čchang-Ša využila takzvanou modulární metodu výstavby, při které se používají předem připravené moduly. Obdélníkovou budovu ze skla a oceli sestavovala tempem tři patra za den, uvedl podle AP viceprezident společnosti Siao Čchang-keng. Připravit 2736 modulů prý trvalo čtyři a půl měsíce.

Podobný přístup se využívá i v jiných zemích, na příklad při výstavbě patrových bytových domů. Kritici ale tvrdí, že tento způsob může mít za výsledek městské prostředí s celkově jednotnou architekturou. Podle Liou Pchenga z poradenské společnosti ARUP Beijing ale stojí za to modulární metodu vyzkoušet. Mohl by se z ní totiž podle něj stát bezpečný a spolehlivý způsob, jak rychle budovat mrakodrapy.

„Ale není to bez chyby a nesplňuje to všechny druhy osobních požadavků,“ připustil podle agentury AP Liou. Lidé dnes chtějí architekturu, která více odráží jejich přání a požadavky, řekl. V Mini Sky City se nachází 800 bytů a kancelářské prostory pro 4000 lidí. Budova, která je prý schopna přestát zemětřesení, bude na prodej v květnu. V Čchang-Ša v provincii Chu-nan má stát i zamýšlený mrakodrap Sky City o 220 poschodích. Firma nyní čeká na povolení.