PPF investovala do realit v Německu a Rusku, celkem více než miliardu korun

Investiční kolos PPF pokračuje ve své expanzi do realit. Skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera totiž nakoupila v červenci a říjnu nemovitosti v Německu a Rusku za celkem 1,11 miliardy korun.

Nejprve v červenci koupila dvě kancelářské budovy za 16 a 12 milionů eur v Düsseldorfu a Frankfurtu. V korunách tato investice představuje sumu téměř 780 milionů. „PPF Real Estate pokračuje v investicích do kancelářských nemovitostí v západní Evropě, diverzifikuje tak tím své portfolio aktiv,“ uvádí k investici mluvčí skupiny PPF Radek Stavěl bez bližších podrobností.

Skupina PPF tím pokračuje v realitních investicích v Německu, kde již vlastnila jednu kancelářskou budovu v Berlíně. Německé reality ale nepřitahují pouze PPF.

Realitní poradenská společnost Colliers totiž odhaduje, že v letošním roce se na německém trhu prodají kancelářské budovy za 17,5 miliardy eur. To je nejvíce od předkrizového roku 2007, kdy se prodal tento druh realit za 31 miliard dolarů. Zahraniční investory láká stabilita německé ekonomiky ve srovnání se zbytkem Evropy. V západní Evropě vlastní PPF ještě devět kancelářských budov v Nizozemsku a dva rezidenční projekty v Londýně.

Posílení na ruském realitním trhu

Kromě Německa ale skupina PPF posílila rovněž na ruském realitním trhu. Zvýšila totiž podíly ve firmách Feliston Enterprises a Stictum Holdings. Nyní vlastní 75 procent Felistonu a 66 procent Stictum Holdings. Za čtvrtinu Felistonu a třetinu Stictum Holding zaplatila Kellnerova skupina celkem 12 milionů eur (téměř 334 milionů korun).

Firma Feliston představuje logistický park poblíž obce Tomilino nacházející se u Moskvy. Společnost Stictum pak pozemek o ploše 40 hektarů v Nižním Novgorodu, který může být použit na výstavbu logistického, průmyslového či nákupního centra.

Podle své zprávy koupila skupina PPF podíly od společnosti Expandia. Touto transakcí pokračuje PPF podle Stavěla v rozšiřování svých investic do logistických parků v okolí Moskvy, což je součástí strategie zaměřené na vytvoření komplexního portfolia logistických, obchodních a kancelářských aktiv v Rusku.