PPF posiluje na rumunském realitním trhu. Na nákupy nemovitostí má připravené miliardy

PPF

PPF Zdroj: profimedia.cz

Skupina PPF plánuje posilovat na rumunském realitním trhu. V příštích letech by tam mohla nakoupit nemovitosti v přepočtu až za několik miliard korun. „Pokud se objeví zajímavá příležitost nemáme problém naši současnou hodnotu aktiv v Rumunsku navýšit. Ve střednědobém horizontu řekněme na úroveň 300 až 400 milionů eur,“ řekl pro E15 Jiří Tošek, šéf společnosti PPF Real Estate, která ve světě spravuje nemovitosti v hodnotě přes 2 miliardy eur.

Skupina PPF, kterou vybudoval nedávno zesnulý Petr Kellner, dnes vlastní skrze realitní dceru dvě administrativní nemovitosti v Bukurešti – Metropolis Center a Crystal Tower. Kanceláře mají dohromady 35 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Podle výroční zprávy z rok 2019 činila hodnota těchto nemovitostí necelých 100 milionů eur. Během posledního roku se však mohla mírně změnit vlivem přeceňování. Ve chvíli, kdy by PPF navýšila hodnotu majetku až na zmíněných 400 milionů eur, znamenalo by to investici přesahující v přepočtu 7,5 miliardy korun.

Pozornost velkých hráčů českého byznysu se v posledních letech čím dál víc obrací právě k Rumunsku. Ekonomika největší země Balkánu, kterou během globální hospodářské krize křísily záchranné balíky EU a Mezinárodního měnového fondu, v posledních letech zaznamenala jeden z největších růstů v Evropě. Stály za ním útraty domácností, nízké úrokové sazby, zvyšování platů úředníků a snížení DPH.

Desítky tuzemských firem do Rumunska pronikly díky energetické skupině ČEZ, která tam vybudovala a následně prodala největší evropský park větrných elektráren v Evropě. Komerční nemovitosti v Rumunsku nakupovala například skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka.

Realitní poradci se shodují, že rumunský realitní trh je sice vysoce atraktivní, pro zahraniční investory je však často náročné tamní aktivity řídit na dálku. I z tohoto důvodu PPF Real Estate v zemi personálně posiluje. Za manažerku odpovědnou za pronájmy svých nemovitostí tam čerstvě jmenovala realitní odbornici Mirelu Ciovicu. Ta dosud působila v poradenské společnosti Knight Frank a v zemi patří k největším expertům v oboru. O jejím přechodu do PPF v posledních dnech informovaly rumunské ekonomické servery.

„Její solidní zkušenosti na trhu kancelářských nemovitostí spolu se zázemím a znalostmi naší skupiny budou zcela jistě pro další rozvoj znamenat vítěznou kombinaci. Mirela bude podporovat naše velké ambice v Rumunsku,“ říká Juraj Šaštinský, invstiční ředitel PPF real Estate.

PPF Real Estate vstoupila na rumunský realitní trh v roce 2016 akvizicí již zmíněné budovy Metropolis Center. „Výhody rumunského trhu jsou dány tím, že je členskou zemí EU. Prostředí je podobné jako jinde na evropském trhu s komerčními nemovitostmi, tedy nájmy v eurech a standardní bankovní financování. Teoretickou výhodou je potenciálně vyšší míra zhodnocení, nám jde ale primárně o pravidelné a udržitelné cash-flow. V rámci segmentu komerčních realit se stále soustředíme primárně na kancelářské budovy, kterým i nadále věříme,“ popisuje Tošek.

Rumunský realitní trh má podle něj svá rizika. Ta spočívají především v relativně nízké likviditě. „Jinými slovy nejde o trh vhodný pro někoho, kdo plánuje, řekněme, během čtyř let nemovitost prodat. PPF Real Estate je investor s dlouhodobým investičním horizontem. Otázku případného exitu zvažujeme pouze ve chvíli, kdy nám to dává smysl,“ dodává Tošek.

PPF Real Estate aktuálně působí v Česku, Rusku, Nizozemsku, Německu, Spojeném království, Rumunsku a nově také ve Spojených státech. Tam PPF vstoupila letos v dubnu akvizicí velkého kancelářského areálu Mansell Overlook v metropolitní oblasti Atlanty.

PPF zveřejnila na svém webu unikátní video Petra Kellnera

Video placeholde
Unikátní video Petra Kellnera • PPF.cz