PPF prodává velké realitní projekty, včetně mrakodrapů na Chodově

opravdové mrakodrapy. Dvě věže nedaleko Obchodního centra Chodov mají nabídnout
zázemí pro práci tisíců lidí. Vyšší z obou věží bude téměř 140 metrů vysoká, s anténou až 153 metrů.

opravdové mrakodrapy. Dvě věže nedaleko Obchodního centra Chodov mají nabídnout zázemí pro práci tisíců lidí. Vyšší z obou věží bude téměř 140 metrů vysoká, s anténou až 153 metrů. Zdroj: Vizualizace prague eye towers

Přes čtyřicet hektarů pozemků v pražské lokalitě Trojmezí pro výstavbu tisíců bytů nebo projekt kancelářského centra Line v Dejvicích na Vítězném náměstí změnil majitele. Podle informací deníku E15 je od PPF koupil její bývalý manažer Karel Pražák. Ten chce odkoupit též projekt dvou mrakodrapů Prague Eye na Chodově, které mají být nejvyššími budovami v Česku.

„Potvrzujeme, že skupina PPF prodala dva tuzemské pozemky určené pro development a třetí je ve fázi prodeje. Podrobnosti k jednáním a podmínkám prodeje nebudeme zveřejňovat,“ řekl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Obchod završil dlouhodobý proces prodeje těchto pozemků určených pro rozvoj realitního byznysu PPF. Skupina se nyní soustředí hlavně na akvizice a správu již dokončených nemovitostních projektů v tuzemsku i zahraničí. Odchod PPF z velkých realitních projektů v metropoli souvisí podle některých informací s chaosem kolem stavebních předpisů, územního plánu a odporu některých radnic proti developerským záměrům.

Například architekty oceňovaný projekt administrativního centra Line, nazývaného též Lední medvěd, přišel po zásahu magistrátu o územní rozhodnutí, protože prý není v souladu s územním plánem. Ministerstvo kultury navíc projektu na Kulaťáku zrušilo souhlas památkářů. PPF i dejvická radnice se před nedávnem navíc vzájemně zažalovaly kvůli adekvátní výši nájemného za parcely.

Nezastavěných 40 hektarů mezi Prahou 10, 11 a 15, takzvané Trojmezí, má potenciál pro vybudování tisíců bytů

Podobnou anabází prochází také lokalita v Trojmezí, což je lukrativní nezastavěné území mezi Prahou 10, 11 a 15. Kromě skupiny PPF tam má zájmy také řada velkých developerů. Projekty však dosud narážely na problémy se změnou územního plánu.

Spletitá je též cesta k výstavbě dvou výškových budov v Praze 11. Projekt z dílny architektonického studia CMC Architects nedaleko Obchodního centra Chodov má poskytnout zázemí pro práci tisíců lidí. Vyšší z obou věží bude téměř 140 metrů vysoká, s telekomunikační anténou dokonce 153 metrů. Radnice Jižního Města požaduje, aby investor spolu s projektem přebudoval též přilehlou stanici metra.

Pro Karla Pražáka, který po odchodu z PPF buduje svůj vlastní byznys, nejsou aktuální realitní transakce prvním obchodem s Kellnerem. Převzal zejména obchodníka s pohledávkami AB Credit, jak před časem napsal server iDnes.cz. Vedle toho investuje rovněž v průmyslu.