PPF řeší cestu pro mrakodrapy na Chodově

Nejvyšší budovy v Česku. Po dokončení bude mít východní věž projektu téměř 140 metrů, západní věž bude o 11 metrů nižší. Vyšší budova v České  republice zatím není

Nejvyšší budovy v Česku. Po dokončení bude mít východní věž projektu téměř 140 metrů, západní věž bude o 11 metrů nižší. Vyšší budova v České republice zatím není Zdroj: Vizualizace PPF

Prague Eye Towers
Prague Eye Towers
Prague Eye Towers
Prague Eye Towers
Prague Eye Towers
9
Fotogalerie
Skupina PPF začala jednat o vybudování druhého vstupu do metra na pražském Chodově. Právě nový přístup do metra si tamní radnice dala jako podmínku pro souhlas se stavbou dvou nejvyšších budov v Česku, které tam skupina prostřednictvím projektové firmy Office Star Five připravuje.

Záměr nazvaný Prague Eye Towers nedaleko Obchodního centra Chodov přitom podle realitních profesionálů může lokalitu posunout mnohem dál, než se to v místě podařilo dosavadním stavebním projektům. „Investor stavby, společnost Office Star Five, má zájem vybudovat druhý vstup do stanice metra Chodov. V současnosti probíhají v tomto směru jednání se všemi zainteresovanými subjekty,“ sdělil mediální zástupce projektové firmy Miroslav Beneš.

Nepříjemnosti spojené s předěláním stanice se podle lidí z realitní branže vyplatí. „Pro obyvatele lokality to znamená krátkodobou rekonstrukci stanice metra, což ale v dlouhodobém důsledku znamená podstatné zlepšení tohoto dopravního uzlu,“ soudí Jana Vlková, vedoucí oddělení kancelářských prostor poradenské společnosti Colliers International v České republice.

Projekt slibuje tisíce pracovních míst

Počet lidí, kteří v mrakodrapech najdou práci, se bude počítat na tisíce. „Takto zásadní stavba má potenciál pozvednout celé okolí a vytvořit předpoklady pro další realitní development a případně i pro vznik celé nové administrativně-obchodní čtvrti,“ uvedl Prokop Svoboda, šéf realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Stavba z dílny architektonického studia CMC Architects navíc může v Praze 11 zhodnotit bydlení. „Z hlediska rezidenčních nemovitostí by takový nový development mohl přispět k tlaku na zvyšování nájmů, respektive cen bytů na Jižním Městě, protože se objeví nová poptávka po bytech v místě projektu,“ dodala Vlková z Colliers.

Pokud vše půjde dobře, chce PPF začít stavět příští rok. Dokončení předběžně plánuje na rok 2018. O jak velkou investici se bude jednat, zatím společnost nezveřejnila. Ze srovnání s jinými projekty je však zřejmé, že to v korunách budou miliardové řády.