Praha 13: Romanův 26patrový mrakodrap na Lužinách nechceme

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny

Lužiny - model 26patrového domu "nalepeného" na Obchodní centrum Lužiny Zdroj: cenia.cz

Městská část Praha 13 v čele se starostou Davidem Vodrážkou udržela názorovou kontinuitu a ostře se postavila i proti alternativní variantě polyfunkčních domů v Praze na Lužinách, jejíž dominantou by se měl stát 26patrový mrakodrap. Projekt je spojován s vlivným manažerem a bývalým šéfem ČEZ Martinem Romanem.

„Se stavebním záměrem v navrhované podobě rozhodně nesouhlasím,“ říká starosta Prahy 13 David Vodrážka. „Zejména varianta s objektem o 26 podlažích je v daném místě sídliště Lužiny nepřijatelná. Objekty jsou objemné a vysoké a došlo by také ke zhoršení dopravní situace na místních komunikacích,“ zaslal své stanovisko E15.cz starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Jak minulý týden informoval server E15.cz a deník E15, první varianta počítala s výstavbou pěti 16podlažních domů s 303 byty, 467 parkovacími stáními a kancelářemi, které plánoval soukromý investor City West Investors přilepit k zrekonstruovanému nákupnímu středisku Lužiny.

Oznamovatel stavby, společnost YIT Stavo, však nově letos 19. ledna dodala do procesu posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) druhou alternativní variantu, která počítá s výstavou nikoliv pěti 16patrových věží, ale rovnou 26patrové věže, která prý ještě lépe dokreslí panorama Lužin a stanice metra Lužiny jako centra Prahy 13.

David Vodrážka, ODSDavid Vodrážka, ODS | E15 Eduard Erben„Varianta s objektem o 26 podlažích je v daném místě sídliště Lužiny nepřijatelná,“ stojí si na svém starosta Prahy 13 David Vodrážka.

„Městská část Praha 13 zaslala Odboru životního prostředí Magistrátu hl. města Prahy své negativní vyjádření k záměru 18. února 2015. Stanovisko obsahuje výhrady z hlediska životního prostředí, dopravy i stavebního – k nahlédnutí je na www.praha13.cz,“ informoval E15.cz mluvčí „třináctky“ Samuel Truschka.

Jak již dříve server E15.cz a deník E15 informoval, investorem projektu víceúčelových věží na Lužinách je firma City West Investors, jež přes své projektové firmy vlastní příslušné pozemky. V obou projektových společnostech má pětiprocentní podíl Karel Kopp, Romanův spolupracovník z byznysu z devadesátých let. S Romanovými Kopp spolupracoval na rekonstrukci obchodního centra na Lužinách, které bylo znovu otevřeno v loňském roce.

Praha 13 vyjádřila svůj nesouhlas se záměrem věží poprvé již v září 2013 v rámci zjišťovacího řízení podle zákona o posuzování vlivu stavby na životní prostředí. Rada MČ Praha 13 přijala usnesení, že zásadně nesouhlasí s velikostí záměru a požaduje posoudit záměr posuzování vlivů na životní prostředí. První varinta věží měla stát v roce 2016.