Praha 7 vyhodila 6,5 milionu za výběr radnice. Zrušilo ho referendum

Projekt Argentinská hvězda

Projekt Argentinská hvězda Zdroj: PPF

Práce skupiny, která měla pro Prahu 7 vybrat ideální budovu radnice, vyšla na více než 6,5 milionu korun. Ty nyní přijdou vniveč, protože občané v referendu výběr nového sídla zamítli.

Skupina se při výběru nového sídla Prahy 7 přiklonila ke dvěma téměř miliardovým možnostem. První z nich byla budova Mercury Tower od developerské firmy Real 8, druhou pak office centrum Argentinská hvězda od společnosti PPF Real Estate.

Ani jedna z nich se ale nelíbila občanům, kteří v lednu přišli k referendu, kde obě možnosti odmítli jako zbytečně předražené. Lidé požadují, aby radnice snížila náklady na koupi nového sídla na polovinu a navíc předtím vypsala architektonickou soutěž.

Snaha ušetřit stála miliony

Náklady na činnost pracovní skupiny, která podle slov mluvčího radnice Martina Vokuše fungovala už od začátku minulého volebního období, tedy od roku 2006, dosáhly 6 613 795 korun. 1,26 milionu radnice zaplatila za právní služby, 2,05 milionu za služby poradenské, 1,52 milionu za technické záležitosti, finanční záležitosti ji přišly na 1,6 milionu a u kolonky „ostatní záležitosti“ se objevila částka 126 tisíc.

„Je to skutečně neuvěřitelné, a to už proto, že starosta Marek Ječmének nedávno v pořadu České rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu tvrdil, že důvodem činnosti této skupiny bylo i to, aby dosáhl co nejnižší možné ceny,“ říká Jan Čižinský, tamní aktivista a propagátor referenda o nové radnici. Mezi firmy, které se pracovní skupině poskytly své služby, patřila například poradenská společnost Cautor Consulting, ve které jako šéf představenstva figuruje bývalý šéf Fondu národního majeteku Michal Hrubý či advokátní kancelář Jansta, Kostka, kterou spoluvlastní současný předseda České svazu tělesné výchovy a sportu Miroslav Jansta.

Vyjádření satrosty Marka Ječménka se informačnímu serveru E15 zatím získat nepodařilo. Jeho mluvvčí uvedl, že činnost pracovní skupiny radnice ukončila v lednu tohoto roku po skončení referenda. Pro výběr o polovinu levnějšího sídla vznikne zcela nová pracovní skupina.

„Informaci o činnosti Pracovní skupiny za účelem posouzení všech došlých nabídek k dořešení stávající prostorové situace Úřadu MČ Prahy 7“ jejíž součástí je i důvodová zpráva, která vyčísluje všechny náklady, poskytla rada na podnět opozičních zastupitelů, se kterým přišli na posledním jednání v lednu tohoto roku. Řešit ji bude na dalším zasedání v pondělí 18. února.

Příliš podnikavé radnice

Pražské cihly plzeňského řezníka