Praha vybírá místo pro nový magistrát, mohl by stát Na Knížecí

Pohled do oblasti na Knížecí od Smíchovského nádraží

Pohled do oblasti na Knížecí od Smíchovského nádraží Zdroj: ctk

Vedení Prahy má vytipovány tři lokality, kde by mohla v budoucnu stát nová budova magistrátu. Jako nejpravděpodobnější se přitom jeví lokalita kolem autobusového nádraží Na Knížecí, kde Praha vlastní vhodné pozemky. Magistrátní úředníci nyní sídlí v pronajatém Škodově paláci v centru města. Do nového sídla by se měli nastěhovat po roce 2028, kdy smlouva s majitelem Škodova paláce, firmou Copa Retail, skončí.

Případná výstavba magistrátu Na Knížecí by „šla ruku v ruce“ s rozsáhlým developerským záměrem firmy Sekyra Group. Ta chce na místě smíchovského nákladového železničního nádraží vytvořit nové centrum celého Smíchova. Na ploše kolem 210 tisíc metrů čtverečních vzniknou kancelářské, obchodní a rezidenční budovy, několik veřejných náměstí a školy za 15 miliard korun.

Dalšími možnostmi je podle Wolfa stavba nad přestupní stanicí metra Florenc, místo ale podle něho není dost velké. Variantou je i rozestavěný projekt na Palmovce, kde měla vzniknout radnice Prahy 8. Případ ovšem skončil u soudu. „Vhodnost jednotlivých lokalit bude posuzovat Institut plánování a rozvoje,“ řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Pražští politici nedávno vyjednali úpravu údajně nevýhodné nájemní smlouvy týkající se Škodova paláce. Pronájem tak dále trvá. „Vybudování nového sídla je běh na dlouhou trať. Škodův palác bude město využívat ještě dlouhé roky,“ řekl Wolf.

Palác, kde sídlí většina magistrátních úředníků, má Praha pronajatý od roku 2006 za původní částku 4,4 miliardy korun. Město v minulosti kvůli údajně předraženému nájemnému podalo na firmu Copa Retail dvě žaloby, u soudu ale neuspělo. Nedávnou dohodou získala Praha slevu na nájemném. Zavázala se ale k několika ústupkům.