Pražská ČSSD spolu s opozicí zablokovala privatizaci bytů

Žižkovský vysílač

Žižkovský vysílač Zdroj: E15

Pražské zastupitelstvo překvapivě neschválilo další fázi prodeje bytů. Podle primátora Tomáše Hudečka jde ale o faktické zastavení privatizace. Neshody se týkají především ceny. Podle již schváleného harmonogramu přitom měly v následujících letech do soukromého vlastnictví přejít tisíce bytů za miliardy korun.

Zastupitelé měli rozhodnout o prodeji několika desítek bytů ve dvou blocích panelových domů v Hlubočepech za zhruba 230 milionů s průměrnou cenou kolem milionu korun za byt.

Nespokojení nájemníci, kteří na čtvrtečním zasedání vystoupili, ale cenu odmítli a žádali slevy. Po bouřlivé debatě pak ruku pro prodej nezvedli opoziční zastupitelé, ale ani sociální demokraté, kteří v Praze podporují menšinovou radu TOP 09.

Pochybné posudky

„Zavázali jsme se, že budeme pokračovat v transformaci bytového fondu, ale objevila se řada nesrovnalostí, které musí být vysvětleny,“ řekl na dotaz ČTK zastupitel Petr Dolínek z ČSSD.

Pochybnosti podle něj panují především ohledně posudků, ze kterých následně vychází cena bytů. Příští týden se proto sejdou zástupci klubů TOP 09 a ČSSD, aby situaci projednali. „Musíme co nejrychleji najít řešení,“ uvedl.

Primátor Hudeček tvrdí, zamítnutím prodeje bytů někteří zastupitelé jdou proti zájmům občanů. „Jedná se o postup privatizace bytů, který byl schválen zastupitelstvem,“ dodal primátor.

Město prodává stovky bytů

Praha už v září v první etapě prodala zhruba 1200 bytů za zhruba 600 milionů korun. Šlo o třetinu bytového fondu určeného k prodeji. V dalších třech letech měli podle schváleného harmonogramu nájemníci dostat možnost odkoupit další stovky bytů mimo jiné na sídlištích ve Vysočanech, Strašnicích, Stodůlkách, na Černém Mostě a v Řepích.

Do prodeje měly v dalších fázích jít větší bytové objekty, ze všech etap privatizace by tak Praha podle odhadů získala asi čtyři miliardy korun. Jak a zda vůbec bude privatizace pokračovat, ale není po čtvrtečním rozhodnutí zastupitelů jasné.

Prodej se připravoval zhruba čtyři roky, jeho podmínky zastupitelé schválili loni v květnu. K prodeji jsou určeny především celé domy, koupit je měla bytová družstva. Pokud by některé družstvo koupi odmítlo, zůstal by v majetku města.