Pražská Fashion Arena hledá kupce

Fashion Arena

Fashion Arena Zdroj: realit.cz

Největší pražské outletové centrum Fashion Arena je na prodej. Jeho majitelé, dánská společnost TK Development a britská firma LMS Outlets, si areál s více než stovkou obchodů hlavně mezinárodních módních značek cení zhruba na 75 milionů eur.

„Projekt je téměř pronajatý, zaběhnutý a pro developera už zde není prostor pro další rozšíření,“ vysvětlil deníku E15 důvod prodeje ředitel TK Development Czech Rostislav Novák. Jeho zprostředkováním pověřil britskou realitní firmu GVA, která se specializuje na outletová centra.

Štěrboholská Fashion Arena je nyní největším nabízeným maloobchodním projektem na pražském realitním trhu. Příjem z pronájmů celkové prodejní plochy o 25 tisících čtverečních metrech by měl letos dosáhnout 6,2 milionu eur, tedy 150 milionů korun.

„V retailovém segmentu nebude letos tolik akvizičních příležitostí a zdaleka takový objem investic jako v loňském roce,“ míní Novák. Český trh loni navzdory krizi přilákal druhý největší objem investic do nemovitostí od roku 2007, celkem téměř 2,2 miliardy eur.

„Celková nálada a opatrnost všech hráčů mají na investičním trhu v prvních letošních měsících za následek nižší aktivitu. Nicméně do poloviny roku očekáváme uzavření několika větších transakcí, které by mohly trh opět rozhýbat,“ soudí Ryan Wray, šéf investičního oddělení v pražské pobočce poradenské firmy DTZ.

První část Fashion Areny byla otevřena na podzim 2007. O tři roky později TK Development dokončil druhou etapu. Celková výše investice dosáhla 1,6 miliardy korun. Kromě módy a sportovního vybavení nabízí Fashion Arena také zlevněné zboží pro domácnost, bytové doplňky nebo hračky.

TK Development nyní chystá u Hladkých Životic na Moravě výstavbu druhého outletového centra. „V únoru jsme získali pravomocné územní rozhodnutí a pokračujeme v pronájmu prostor,“ uvedl Novák. Moravia Designer Outlet Village je po několika letech dalším pokusem o výstavbu nového outletového centra. Neúspěchem skončila Galleria Moda u pražské Ruzyně, která zkrachovala těsně před otevřením, i Exit 66, jenž nedospěl ani do fáze hrubé stavby. Kromě Fashion Areny zatím v Česku funguje jen první outletové centrum Freeport v Hatích na Znojemsku.