Pražská Michle se mění v rezidenční lokalitu. O nákupu pozemků jedná i skupina Penta

Studie areálu Vzájemné hasičské pojišťovny, která má sloužit ke změně územního plánu

Studie areálu Vzájemné hasičské pojišťovny, která má sloužit ke změně územního plánu Zdroj: Archum Architekti

Areál Hasičské vzájemné pojišťovny v Michli
Rezidence Hadovitá
3
Fotogalerie

Nejen velké brownfieldy, ale také část staré Michle prochází proměnou, během níž přibývají stovky nových bytů. Developeři po kouskách skupují atraktivní pozemky podél ulice Michelská, často ještě donedávna využívané. Právě rozjednanou akvizici zde má skupina Penta i obchodník s ložním povlečením Matějovský.

Místními štamgasty oblíbenou zahrádku Hadovka zanedlouho nahradí bagry. Výstavbu bytového domu tady chystá majitel semilské firmy Matějovský, která prodává ložní povlečení a další bytový textil. „Sami nebudeme stavět. Připravujeme projekt pro konkrétního developera,“ upřesnil vlastník parcely a obchodník s povlečením Zdeněk Matějovský.

Hlad po pozemcích pro výstavbu, kterých je v Praze nedostatek, chce zpeněžit také vedení Hasičské vzájemné pojišťovny. Prodává soubor starších nemovitostí v ulici Ohradní. Komplex o zhruba 7500 metrech čtverečních podlahové plochy zahrnuje sklady, ubytovnu a garáže. Minimální kupní cena je 145 milionů korun.

Stávající územní plán vymezuje tyto pozemky pro občanskou vybavenost. Prodávající ovšem poukazuje na to, že podle územní studie, zhotovené loni jako podklad ke změně územního plánu kanceláří Archum Architekti, by lokalita měla sloužit k bydlení.

 Aktuální jednání o nákupu tohoto areálu potvrdila skupina Penta Investments. „I když jsou pro Pentu typické větší developerské projekty, toto je zajímavá lokalita. Místo, kde by se dala postavit stovka bytů, už je pro nás atraktivní,“ uvedl mluvčí Penty Ivo Mravinac.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Hned v sousedství prodávaných objektů pojišťovny už dokončila společnost Metrostav Development Rezidenci Hadovitá o sedmi desítkách bytů. Menší pražský developer ED Group, který se specializuje na prémiové projekty, nyní staví 153 bytů v Rezidenci Michelský park, sousedící s historickou budovou Domova Sue Ryder.

Největší bytový projekt v Michli ovšem chystá developer Skanska Reality. Ve čtyřhektarovém areálu po bývalých pekárnách plánuje do dvou let zahájit výstavbu bytových domů pro zhruba 1700 obyvatel. Součástí projektu mají být i komerční prostory, mateřská škola a nový park. 

I když brownfieldy v okolí Michelské mohou působit trochu zapadlým dojmem, navazují zčásti na tradiční vilovou čtvrť. V dosahu pár zastávek autobusových linek jsou stanice metra Budějovická a Kačerov, v docházkové vzdálenosti je moderní kancelářský komplex  BB Centrum, zahrnující i rezidenční část s parkem. Atraktivitu bydlení zvyšují nedaleké nákupní centrum DBK na Budějovické a obchodní galerie Arkády Pankrác s přilehlými kancelářskými komplexy.