Pražská radnice: Projekt na rohu Opletalovy degraduje centrum

Ministrův ortel. Demolici domu na Václavském náměstí,
který je součástí památkové rezervace ze seznamu
kulturního dědictví UNESCO, povolil v květnu ministr
kultury. Proti jeho rozhodnutí není odvolání.

Ministrův ortel. Demolici domu na Václavském náměstí, který je součástí památkové rezervace ze seznamu kulturního dědictví UNESCO, povolil v květnu ministr kultury. Proti jeho rozhodnutí není odvolání. Zdroj: mediafax

Demolice domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice a následná výstavba komerční budovy by byla nevhodným a degradujícím zásahem do centra památkové rezervace. Ve stanovisku v rámci procesu EIA, jež posuzuje vliv stavby na životní prostředí, to uvedl náměstek pražského primátora a radní pro územní rozvoj Josef Nosek (ODS).

„Hlavní město se záměrem nesouhlasí, neboť je na území pražské památkové rezervace zcela nevhodný, degraduje historický výraz historické části města,“ napsal Nosek. Výhrady má nejen k demolici budovy, ale i například k výšce plánovaného devítipodlažního objektu se třemi suterény, hustotě zástavby, opomenutí zeleně v projektu či rozsáhlému podzemnímu parkovišti.

V novostavbě mají dvě podzemní patra sloužit k parkování, čtyři podlaží mají obsadit obchody a zbytek kanceláře. Podle územního plánu zde však má nejméně 40 procent ploch sloužit k bydlení. „I když není bydlení na Václavském náměstí ideální, vždy bylo součástí polyfunkčních budov a přispívalo k zachování městské struktury. Administrativních ploch je v centru dost a jejich neobsazenost je velká,“ zdůrazňuje Nosek. Nesouhlasí ani s trojnásobným nárůstem podlažní plochy objektu z nynějších 8,5 tisíce na 25 tisíc metrů čtverečních. „I kdyby byly objekty demolovány, neměly by novostavby zabírat veškeré volné pozemky,“ dodal.

Městská část Praha 1 začíná být projektu naopak nakloněna a podala už návrh na úpravu územního plánu tak, aby se investor, kterým je málo známá společnost Václavské náměstí 19, vyhnul výstavbě bytů. Praha 1 koncem června zmírnila i předchozí výhrady a ustoupila od svého dřívějšího požadavku na další posuzování stavby. „Dříve vznesené podmínky je třeba řešit v dalších fázích přípravy záměru, zejména v územním a stavebním řízení,“ zní v prohlášení městské části. Její starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) začátkem června tvrdil, že návrh na novostavbu se mu úplně nelíbí a měl by být o patro až patro a půl snížen. „Městská část není žádný skanzen, nemůžeme se zastavit v 16. ani v 17. století,“ komentoval chystanou demolici.

Bourání dal v květnu zelenou ministr kultury Jiří Besser (TOP 09). O demoličním výměru teď bude rozhodovat stavební úřad Prahy 1. Investor chce zahájit demoliční práce už v listopadu.