Pražský Palác Broadway jde do dražby. Stát za něj žádá nejméně miliardu

Stát chystá dražbu Paláce Broadway v Praze nejméně za miliardu korun

Stát chystá dražbu Paláce Broadway v Praze nejméně za miliardu korun Zdroj: ÚZSVM

Jedná o dražbu s nejvyšší minimální cenou za dobu existence úřadu
Elektronická aukce začne 14. září a skončí 16. září
Dům ze 30. let 20. století patří k největším funkcionalistickým novostavbám v historickém jádru Prahy.
ÚZSVM převzal komplex Paláce Broadway do svého majetku v roce 2016 od tehdejší státní Správy železniční a dopravní cesty
Podle zákona úřad nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale neměla zájem
9
Fotogalerie

Jedna z největších funkcionalistických staveb v historickém jádru Prahy je na prodej. Stát se chystá dražit Palác Broadway nejméně za miliardu korun. Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se jedná o dražbu s nejvyšší minimální cenou za dobu existence úřadu. Elektronická aukce začne 14. září a skončí 16. září. 

ÚZSVM převzal komplex Paláce Broadway do svého majetku v roce 2016 od tehdejší státní Správy železniční a dopravní cesty, nyní Správy železnic. Podle zákona úřad nejprve palác nabídl jiným státním institucím, žádná z nich ale neprojevila zájem.

Dosud nejvyšší částku, a to 790 milionů korun, získal podle úřadu stát z prodeje areálu na náměstí Republiky v Praze. Další z nejvyšších částek přinesla dražba pražského areálu U Půjčovny, který se po 100 příhozech prodal za 355,1 milionu.

Palác Broadway leží mezi ulicemi Na Příkopě a Celetná. Je tvořen třemi propojenými trakty, ve kterých jsou kromě divadla i obchody, restaurace a kanceláře. Celkem je v komplexu 5375 metrů čtverečních kancelářských ploch a přes 3000 metrů čtverečních obchodních ploch, včetně plochy využívané divadlem.

Budova nejprve sloužila pro potřeby italských spořitelen a v části komplexu se nacházely i byty. V suterénu vzniklo už v roce 1938 kino, jehož prostory teď využívá muzikálové Divadlo Broadway. Po roce 1980 byla budova upravena k administrativním účelům.

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub