Stát prodává lázeňský komplex, kde se léčili hasiči a policisté

Po druhé světové válce připadla budova státu a stala se z ní léčebna Ministerstva vnitra s názvem Jirásek.

Po druhé světové válce připadla budova státu a stala se z ní léčebna Ministerstva vnitra s názvem Jirásek. Zdroj: UZSVM

Stát prodává lázeňský dům Mercur v Mariánských Lázních.
Historie secesního lázeňského domu sahá do počátků dvacátého století. Mercur byl postaven v roce 1905 podle plánů architekta Arnolda Heymanna a sloužil jako banka finančníka Oskara Stingla.
Lázeňský dům se nachází v centru města v těsné blízkosti hlavní kolonády.
Součástí areálu je bývalý lázeňský dům Wolker postavený v roce 1905.
Stát prodává lázeňský dům Mercur v Mariánských Lázních.
17
Fotogalerie

Ministerstvo vnitra koncem roku 2019 vyhodnotilo svůj lázeňský komplex Mercur v Mariánských Lázních jako nepotřebný a převedlo jej na Úřad státu pro zastupování ve věcech majetkových. Ten v květnu nabídne budovy do veřejné dražby s vyvolávací cenou necelých sedmdesát milionů korun.

Ministersvo vnitra se převodem lázeňského domu vyhnulo nutnosti nákladné rekonstrukce a přístavby kuchyně. Celková rekonstrukce by podle rezortu měla stát zhruba 300 milionů korun. Pro potřeby hasičů a policistů areál sloužil do loňského roku.

„Od rezortu jsme komplex převzali v červenci 2020 a v souladu se zákonem mu začali hledat nového majitele. Nejprve jsme lázeňský dům nabídli jiným státním institucím, žádná o něj neprojevila zájem, a proto hledáme nového vlastníka, který by této jedinečné nemovitosti dal nový život, v transparentní veřejné dražbě,“ říká mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

Nový majitel získá kromě budov, které jsou částečně vybaveny nábytkem, masážními vanami či lehátky, také pozemek o rozloze 766 metrů čtverečních, jenž se nachází proti pavilonu s léčivými prameny. „Nejnižší cena je stanovena na 69,5 milionu korun. Pro účast ve veřejné dražbě musí zájemci složit dražební jistotu 280 tisíc korun,“ dodala Tesařová.

Komplex stojí v centru Mariánských Lázní v těsné blízkosti hlavní kolonády, kolonády Křížového a Karolinina pramene a Zpívající fontány. Areál lázeňského domu, který nese název podle římského boha obchodu, tvoří čtyři propojené stavby s ubytovacími kapacitami, rehabilitačním bazénem a balneoprovozem. Zahrnuje šedesát pokojů s téměř devadesáti lůžky.

Historie areálu sahá do počátků dvacátého století. Mercur byl postaven v roce 1905 podle plánů architekta Arnolda Heymanna a sloužil jako banka finančníka Oskara Stingla. Po druhé světové válce připadla budova státu a stala se z ní léčebna ministerstva vnitra s názvem Jirásek. Součástí prodávaného areálu je budova bývalého lázeňského domu Wolker postaveného taktéž v roce 1905.