Prolux se pětimilionové pokutě nevyhne. Sankci potvrdil šéf inspekce

Domy, realitní kancelář

Domy, realitní kancelář Zdroj: Profimedia

Ředitel České obchodní inspekce Jan Štěpánek potvrdil pokutu pět milionů korun pro realitní kancelář Prolux. Ta sankci dostala za porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik při uzavírání smluv na prodej nemovitostí.

Inspektoři se na praktiky realitní kanceláře zaměřili na základě četných podání spotřebitelů a informací od policie. „Při těchto kontrolách bylo prokázáno, že zástupci společnosti spotřebitele nepravdivě informovali o podmínkách uzavíraných smluv, což je v rozporu se zákonem o ochraně spotřebitele,“ uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Podle ní byli spotřebitelé, kteří měli zájem prodat svoji nemovitost, opakovaně ze strany společnosti ujišťováni, že smlouva, kterou uzavírají, nemá charakter tzv. exkluzivní smlouvy. Předpokládali proto, že svoji nemovitost mohou nabízet k prodeji také prostřednictvím jiných realitních kanceláří bez rizika jakýchkoli sankcí.

„Ve skutečnosti však smlouva obsahovala výslovný zákaz nemovitost prodat bez součinnosti společnosti Prolux Consulting, a to pod sankcí ve výši šest procent z předpokládané ceny nemovitosti, nejméně však 19 500 korun,“ dodala Fléglová.

ak nepodlehnout vábení neseriozních realitních kanceláří

ČOI zjistila na základě výpovědí svědků, které pracovníci inspektorátu v rámci vedeného řízení vyslechli, že realitní kancelář užívala obdobné nekalé obchodní praktiky při sjednávání smluv s klienty minimálně již od roku 2007, a to soustavně, systematicky, běžně a podle všeho i zcela záměrně.

Realitní kancelář poté dostala od ČOI pokutu v maximální výši, kterou zákon o ochraně spotřebitele v případě porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik připouští, a to pět milionů korun. „Ústřední ředitel ČOI odvolání společnosti proti výši pokuty po důkladném posouzení všech okolností správního deliktu zamítl a pokutu uloženou ředitelem inspektorátu pro Středočeský kraj a Hl. m. Prahu potvrdil,“ uvedla Fléglová.