Propad stavebnictví se prohloubil, je vyšší než 10 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro Pavla Kreuzigerova

Stavební výroba v Česku se v září meziročně snížila o 10,6 procenta. Propad, který trvá od začátku roku, se tak dál prohloubil ze srpnového poklesu o 4,7 procenta. „Útlum pokračuje jak v pozemním, tak především inženýrském stavitelství v důsledku přetrvávajícího nedostatku soukromých i veřejných zakázek,“ rozvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

V září klesl počet nově zahájených bytových staveb i vydaných stavebních povolení, nárůst zaznamenaly jen dokončené byty, kterých meziročně přibylo o 4,6 procenta, informoval Český statistický úřad.

Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba budov, meziročně kleslo o 8,2 procenta, inženýrské se snížilo o 15,8 procenta.

„Pro stavebnictví nepřicházejí pozitivní zprávy a řada firem je na pokraji existence. Stát, jako jeden z velkých zadavatelů má za cíl spíše omezování výdajů. Nejviditelněji se to týká dopravních staveb, jako jsou dálnice nebo obchvaty měst. Ale ani soukromí investoři prozatím nezačínají rozsáhlé projekty, které by rozhýbaly celé odvětví,“ uvedl Michal Kozub z Home Creditu.

„Další propad zažila i bytová výstavba, která si stále ještě hledá svoje dno. Počet nově zahájených bytů se meziročně snižuje o 25,5 procenta. V důsledku dřívější rozestavěnosti se na trh dostává více hotových bytů než loni, tentokrát o 4,6 procenta,“ dodal Dufek. Podle něj zakázky naznačují, že z červených čísel se odvětví nedostane ani v dalších měsících a nejspíše ani v příštím roce.

V celém třetím čtvrtletí stavební produkce meziročně klesla o 5,7 procenta. Celková hodnota zakázek se snížila o 13,3 procenta na 40,4 miliardy korun.