Propad stavebnictví se zastavil, průmyslová výroba mírně rostla

Stavebnictví

Stavebnictví Zdroj: E15

Stavebnictví v Česku v červenci mírně ožilo. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku stavebnictví nepatrně vzrostlo o 0,2 procenta, když v červnu propadlo o 11,1 procenta.

Meziměsíčně byla stavební produkce po očištění od sezónních vlivů vyšší o 4,8 procenta, uvedl Český statistický úřad.

Průmyslová výroba v červenci meziročně vzrostla o 2,1 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů ale klesla o 2,8 procenta. Meziměsíčně byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 0,4 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o devět procent. V červnu výroba meziročně o 5,3 procenta klesla.

„Průmysl v červenci tížilo odvětví těžby a dobývání a síťová odvětví, avšak zpracovatelské obory, které tvoří jádro českého průmyslu, se v průměru zvýšily meziročně o víc jak 4 procenta. Z těchto odvětví lze příznivě hodnotit zejména solidní růst ve výrobě strojů a zařízení, naopak v meziročním poklesu již třetí měsíc v řadě zůstala výroba automobilů. Ale i zde se zřejmě začíná blýskat na lepší časy. Objednávky na výrobu motorových vozidel totiž druhý měsíc po sobě vzrostly o solidních 9 procent. Stejného výsledku dosáhl i meziroční růst celkových zakázek, který je tak společně se zlepšujícími se předstihovými indikátory nadějí pro oživení průmyslu v nadcházejících měsících,“ dodává analytik Patrik Rožumberský z UniCredit Bank.

Červen v průmyslu i stavebnictví: propad

V červnu průmyslová výroba meziročně prohloubila pokles na 5,3 procenta a stavební výroba zmírnila propad na 11,1 procenta.

K meziročnímu poklesu průmyslu v červnu nejvíce přispěly stejně jako v předchozím měsíci těžba a dobývání. Podle analytika Komerční banky Marka Dřímala by měla průmyslová výroba ve zbylých měsících letošního roku růst, za celý rok ovšem patrně mírně klesne a k růstu se vrátí příští rok.

České stavebnictví podle analytika ČSOB Petra Dufka postrádá poptávku a výhled tak podle něj zůstává negativní. „Návrat stavebnictví k růstu je pravděpodobný nejdříve snad v průběhu druhé poloviny příštího roku,“ odhadl.