Protiatomové kryty táhnou. Tebrix vyrostl na miliardářích a jedná s královstvím z Orientu

Poptávka po krytech stoupá.

Poptávka po krytech stoupá. Zdroj: Tebrix

Těží z toho i výrobce Tebrix z Liberce.
Takhle vypadají jeho kryty...
Kryty společnosti Tebrix.
Kryty společnosti Tebrix.
Kryty společnosti Tebrix.
10
Fotogalerie

Uprchlická vlna, pandemie, a především válka na Ukrajině výrazně zvýšily poptávku po bezpečnosti. Těží z ní i stavební firma Tebrix, která vyrábí podzemní kryty chránící před dopady jaderných válek, živelních pohrom, sociálních nepokojů či masivních výpadků dodávek elektřiny. Ředitel liberecké společnosti Michal Terendy tvrdí, že by mohl brzy oznámit průlomovou zakázku pro královskou rodinu z ostrovní země Středního východu. Ta má údajně zájem o pořízení zhruba tisícovky krytů za miliardy korun. Poptávka po skrýších funkčních i rok násobně roste ale i v Česku. Tebrix proto připravuje expanzi.

„Byli se u nás podívat zástupci královské rodiny z regionu Středního východu. Její nejvyšší zástupci přiletí v září, kdy se o zakázce rozhodne, je to ale víceméně dané. Jednalo by se asi o tisíc různě velkých krytů od padesáti- po dvousetmetrové. Zakázka orientačně za patnáct miliard korun by nás zaměstnala na deset až patnáct let,“ tvrdí Terendy. I běžné kryty pro řadové odběratele zahrnují kuchyni, koupelnu či ložnici, rozsáhlá síť skrýší pro Orient by zahrnovala například i podzemní nemocnici.

Za měsíc otevře firma ze severu Čech první zahraniční pobočku v Bratislavě, zcela zásadní pro ni ale bude boj o možný přelomový kontrakt. Dle posledního zveřejněného dokumentu v obchodním rejstříku vygeneroval Tebrix Safety Home v roce 2020 meziročně dvojnásobný desetimilionový obrat. Loni ho firma podle Terendyho čtyřnásobně navýšila a letos jí mělo na stejný výkon stačit jen první pololetí. Zatím na tuzemském trhu udala přes osm desítek krytů.

Jaké jsou druhy atomových bomb a jak si před nimi zachránit život?

Video placeholde
• Videohub

Zatímco v minulých letech tvořili odbyt výhradně čeští miliardáři, kteří podzemní stavby využívají například i ke skrytí trezorů s cennostmi, v současnosti sílí poptávka i z řad střední vrstvy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!