Průmyslový developer CTP loni v Česku zvýšil tržby z nájmů, čistý zisk ale klesl

Zakladatel CTP Remon Vos

Zakladatel CTP Remon Vos Zdroj: CTP

Developerovi průmyslových a logistických nemovitostí CTP v Česku loni klesl čistý zisk o 16 procent na přibližně 12,3 miliardy korun (483,8 milionu eur). Naopak příjmy z nájmů, které tvoří významnou část tržeb společnosti, meziročně vzrostly o zhruba sedm procent na přibližně 6,2 miliardy korun (247 milionů eur). Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti a vyjádření zástupců firmy. CTP spravuje čtyři miliony metrů čtverečních pronajímatelné plochy a na českém trhu s průmyslovými nemovitostmi drží podíl 27 procent. Kromě průmyslových areálů pronajímá také kanceláře, hlavně v Brně a Ostravě.

„Vnímáme změny v poptávce. Logistika a e-commerce sice nerostou jako v minulosti, ale stále mají své místo a potenciál růstu. V České republice stavíme přes 400 tisíc metrů čtverečních nových prostor, což dokládá naši důvěru v tento region, který nabízí výhodnou geografickou polohu, vzdělanou pracovní sílu a rozvinutou síť služeb a infrastruktury,“ uvedl v tiskové zprávě jednatel a obchodní ředitel CTP v ČR Jakub Kodr.

CTP má v Česku přes 600 nájemců, dvě třetiny nových smluv společnost loni uzavřela se stávajícími klienty. Celkem šlo o 550 tisíc metrů čtverečních a z toho přibližně 350 tisíc metrů čtverečních bylo nových prostorů. Jedna z největších transakcí byl pronájem 53 tisíc metrů čtverečních v CTParku Blučina, kde se usadila česká pobočka tchajwanského výrobce a vývojáře elektroniky Inventec. V parku Ostrava Hrušov pak společnost pronajala 40 tisíc metrů čtverečních výrobci pohonů a elektrifikace v automobilním průmyslu Vitesco Technologies. Největší transakcí ale bylo obnovení smluv s nejmenovaným distributorem informačních technologií v parku Bor, který si tam pronajímá 54 tisíc metrů čtverečních.

Kromě průmyslových areálů CTP pronajímal v Česku také kancelářské budovy. V současnosti je skupina podle tiskové zprávy největším vlastníkem kanceláří v Brně, kde zároveň pokračuje v jejich další výstavbě. “I když se může zdát, že naším hlavním zaměřením jsou průmyslově-logistické budovy, už dávno jsme pochopili, že klienti potřebují flexibilitu a multifunkčnost,„ dodal Kodr.

Nejvýznamnější transakcí společnosti u administrativních prostorů byl pronájem 5000 metrů čtverečních v brněnském areálu Vlněna nadnárodní IT společnosti Kyndryl. Své působení ale CTP přesunul také do Ostravy, kde v budově IQ pronajal přes 2000 metrů čtverečních coworkingovému centru Clubco.

CTP založil Nizozemec Remon Vos v roce 1998 v České republice a před sedmi lety skupina vstoupila na další trhy v regionu. Vedle Česka, kde má developer největší zastoupení, působí například na Slovensku, v Maďarsku, Srbsku, Rumunsku a Polsku. Pronajímá 11,8 milionu metrů čtverečních plochy v deseti zemích. V loňském prvním pololetí CTP celkově snížila zisk o 4,2 procenta na 469,6 milionu eur, tedy zhruba 11,3 miliardy korun. Čistý příjem z pronájmů zvýšil o 26,8 procenta na 268,3 milionu eur, tedy 6,4 miliardy korun.