Tisícovky bytů v okolí stanic metra D. Praha má plány pro Nové Dvory, Libuš i Krč

V Nových Dvorech vznikne lokální centrum s náměstím. Studii území zpracovali UNIT architekti

V Nových Dvorech vznikne lokální centrum s náměstím. Studii území zpracovali UNIT architekti Zdroj: Hl. město Praha

V Nových Dvorech vyrostou hlavně bytové domy, ale také kanceláře, obchody a školy
Území Nových Dvorů protíná ulice Novodvorská
Možná budoucí podoba náměstí v Písnici z pera Pavel Hnilička Architekti_
4
Fotogalerie

Budoucí stanice trasy D jsou mimořádně lákavým soustem pro developery. Velká část nezastavěných parcel je rozebraná, ne však okolí plánované stanice Nové Dvory, která vznikne hned v prvním úseku „Déčka“ vedoucím z Pankráce. Drtivá většina území této části Lhotky patří zatím hlavnímu městu. Podle čerstvé územní studie zde mohou vyrůst dva a půl tisíce bytů pro téměř šest tisíc obyvatel.

Studii budoucího využití území, které protíná ulice Novodvorská, zpracoval pro magistrát ateliér UNIT architekti. Počítá s celkovým objemem zástavby 397 tisíc metrů čtverečních hrubých podlažních ploch.

„Zhruba 50 procent je určeno pro bytovou funkci, 25 pro administrativní využití, 15 pro komerční využití a 10 procent pro veřejnou vybavenost, sport a rekreaci a ostatní funkce,“ uvádí územní studie. Protipól k husté městské zástavbě v okolí stanice metra má tvořit přírodní plocha Jalodvorské louky, kde studie navrhuje rekreační a volnočasové využití.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
• Videohub

V návrhu Metropolitního plánu je zatím okolí stanice Nové Dvory vyznačeno jako přestavbové území s výškovou hladinou osmi nadzemních podlaží při ulici Libušská a případně 12 podlaží při ulici Durychova.

Jak připomíná studie, část pozemků může zůstat ve vlastnictví města za účelem vybudování školských zařízení, parkování či městských nájemních bytů. Projekty tady do budoucna plánuje i příspěvková organizace Pražská developerská společnost, která má na starosti zhodnocení městských pozemků a výstavbu hlavně dostupného nájemního bydlení.

Bude třeba nová škola

„Nové Dvory mají potenciál stát se významným polyfunkčním centrem, ke kterému budou krom obyvatel okolní zástavby rodinných domů spádovat desítky tisíc lidí ze sídlišť Kamýk, Novodvorská, Krč, Libuš a díky protažení tramvajové trati částečně i z Modřan,“ míní UNIT architekti. Zároveň ovšem studie poukazuje na fakt, že v lokalitě chybí občanská vybavenost.  

Vzhledem k plánovanému nárůstu počtu obyvatel Lhotky bude nutné postavit novou základní a dvě mateřské školy. „Je důležité podpořit změnu územního plánu k umístění základní školy, aby nedošlo k situaci, že bytové záměry budou mít stavební povolení, ale škola řešena nebude, případně bude blokována stávající podobou plánu,“ připomíná územní studie.

Chybí kultura i ordinace

V docházkové vzdálenosti Nových Dvorů není žádné kulturní zařízení. „Vhodným místem by se mohla stát budova Nového Dvoru, ke které jako jediné budově s historickým odkazem mají místní vztah. V minulosti byla vedena jednání mezi soukromým vlastníkem budovy a Prahou 4 o možnosti směny budovy za jiné pozemky,“ připomíná studie.

Nedostatečná bude také kapacita zdravotnických zařízení. Praha 12 má aktuálně jednu polikliniku v Modřanech pro 66 tisíc obyvatel, což je třikrát víc než pražský průměr. V Praze 4 sice existuje sedm poliklinik, nikoli však v dostupné vzdálenosti od Nových Dvorů. Územní studie proto doporučuje vybudování polikliniky v blízkosti budoucí stanice metra.

Dalších deset tisíc lidí v Libuši

Nové Dvory nejsou první stanicí Déčka, pro jejíž blízké okolí si nechal magistrát zpracovat územní studii. V lokalitě stanice Libuš mohou podle architektů vyrůst dokonce čtyři tisíce bytů pro téměř deset tisíc lidí a kancelářské budovy, které pojmou dvě tisícovky zaměstnanců.

„Návrh soustředí hustší a vyšší zástavbu kolem stanice metra a podél ulice Novodvorská. Počítá s kombinací administrativní a bytové funkce,“ uvádí územní studie sídliště a okolí budoucí stanice Libuš, opět z dílny UNIT architekti.

Realitní skupina CIB si zase nechala zpracovat urbanistickou studii pro území kolem budoucí stanice Písnice. Kromě toho, že je majitelem stávajícího sídliště o více než sedmi stovkách bytů, se totiž hodlá pustit i do vlastního developmentu. Architektonické studio Pavla Hniličky, které studii Písnice vypracovalo, považuje za logické, aby nad vestibulem metra vzniklo lokální centrum, kde by mohla sídlit i radnice.

Centrum před nemocnicí

Soukromé majitele už mají rozsáhlé pozemky u chystaných stanic metra Nádraží Krč a Nemocnice Krč. Společnost Reflecta Development, zastupující mimo jiné vlastníky parcel z řad restituentů, už magistrátu i městské části Praha 4 představila plány na vznik obchodního centra, kanceláří i stovek bytů naproti Thomayerově nemocnici.

S výstavbou tam počítá také rezidenční developer Central Group, který s vidinou budoucího rozvoje zakoupil už v roce 2017 postarší kancelářský a ubytovací komplex Business Centrum Zátiší.