PSJ dokončila výstavbu terminálu v Novgorodu. Už se létá

Terminál v Nižném Novgorodu

Terminál v Nižném Novgorodu Zdroj: PSJ

Akciová společnost PSJ fakticky završila prestižní výstavbu nového terminálu pro osobní přepravu na letišti Strigino v Nižném Novgorodu. Významnou dopravní tepnu, která je nezbytná pro zvládnutí světového fotbalového šampionátu v roce 2018, si v úterý 29. března prohlédl prezident Ruské federace Vladimir Putin. Odbavovací kapacita nového terminálu bude činit více než 1,5 milionu cestujících ročně.

K dokončení zásadní modernizace letiště, která si vyžádá investici přesahující 3,2 miliardy rublů, už nyní zbývá pouze zprovoznění systému chlazení a provedení terénních úprav, k čemuž dojde do konce května letošního roku. Nový terminál pro osobní přepravu zahrnuje 27 tisíc metrů čtverečních ploch a poskytne díky využití nejmodernějších technologií služby cestujícím a leteckým společnostem na kvalitativně vyšší úrovni.

„Plný letecký provoz na lince pro vnitrostátní lety se rozběhl 4. března 2016. Stavební práce na části pro mezinárodní lety uzavřeme k 8. dubnu, přičemž poté lze očekávat postupný náběh provozu této části nižněnovgorodského terminálu,“ informoval projektový manažer Pavel Duran.

Tradiční ruské komplikace

PSJ se v rámci výstavby terminálu setkalo s tradičními komplikacemi zakázek v Ruské federaci: „Zásadní problémy představoval stav projektové dokumentace, která nebyla s ohledem na množství průběžných změn a upřesňování zadání ze strany investora k dispozici v potřebných termínech a kvalitě. To se samozřejmě negativně promítalo do koordinace dokončovacích prací a problémů s místními dodavateli, kteří mnohdy kapacitně nezvládali zvýšené nasazení při závěrečných pracích a dvousměnný provoz. Potřebné kapacity jsme tak museli najímat od jiných firem. Ve vrcholné fázi na stavbě pracovalo kolem 700 lidí,“ dodal Duran.

Program rozvoje a rekonstrukce nižněgorodského leteckého uzlu bude probíhat po etapách a je naplánován až do roku 2021. Investorem díla je nejvýznamnější letištní holding v Rusku – společnost ZAO UK „Aeroporty Regionov“, která spravuje a modernizuje letiště v Jekatěrinburgu, Samaře a právě v Nižném Novgorodu.