PSJ dostavila v Rusku továrnu na počítačové díly za 1,2 miliardy korun

továrna na mikročipy, kterou PSJ dostavělo v Rusku, město Dubna

továrna na mikročipy, kterou PSJ dostavělo v Rusku, město Dubna Zdroj: PSJ

Stavební společnost PSJ dokončila v ruském městě Dubna závod na výrobu počítačových dílů za 46,21 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,26 miliardy korun). Jedná se o jednu z největších exportních zakázek firmy. Zakázku zajišťovala PSJ "na klíč". Kromě samotné výstavby se totiž starala i o dodávky zařízení a zprovoznění celého komplexu, sdělil mluvčí společnosti Miroslav Fuks. Exportní financování zajišťovala PPF banka.

Město Dubna, které se nachází zhruba 120 kilometrů severně od Moskvy, bývá označováno jako ruské Silicon Valley, uvedl mluvčí. Nový závod na výrobu desek tištěných spojů používaných v počítačích a jiné elektronice začala v tamní zvláštní ekonomické zóně firma PSJ stavět v červenci 2013. Stavební část díla byla dokončena k letošnímu 30. dubnu a montáž zařízení o měsíc později. „Červen pak byl vyhrazen individuálním zkouškám technologických zařízení, aby k 30. červnu došlo k závěrečnému předání objektu objednateli,“ uvedl zástupce projektového manažera Tomáš Hrnčíř.

Výrobní komplex vznikl na více než dvouhektarovém pozemku. Skládá se z výrobní haly a administrativní budovy. Dvoupodlažní výrobní hala nabízí přes 12 tisíc metrů čtverečních podlahové plochy. Výrobní prostory doplněné laboratořemi jsou umístěny v přízemí, v prvním patře je jídelna, šatny a kanceláře i strojovna vzduchotechniky. Přes polovinu celkové částky zakázky představovaly dodávky na míru vyrobených zařízení, které do Dubny podle Fukse putovaly prakticky z celého světa.

továrna na mikročipy, kterou PSJ dostavělo v Rusku, město Dubnatovárna na mikročipy, kterou PSJ dostavělo v Rusku, město Dubna | PSJ

Společnost se značkou PSJ vznikla v roce 1990 a se svým holdingovým uskupením firem se podle Fukse postupně zařadila mezi největší stavební skupiny ve střední Evropě. Konsolidované výnosy skupiny PSJ za rok 2014 převýšily devět miliard korun. Export loni představoval přes 60 procent obratu samotné akciové společnosti PSJ a Rusko patří mezi významná teritoria, kde firma působí. I nyní tam má PSJ rozpracováno několik staveb, mezi které patří i terminál mezinárodního letišti Strigino ve městě Nižnij Novgorod.