Radovan Vítek už ovládá 30 procent developera Orco

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: CTK/Sulova Katerina

Český podnikatel Radovan Vítek ovládá prostřednictvím investičních společností Crestline Ventures a Gamala Ltd téměř 30 procent developerské společnosti Orco Property Group (OPG). Firma to uvedla v tiskové zprávě. Crestline podíl v Orku zvýšila nad pětiprocentní hranici a drží již devět milionů akcií OPG. To jí dává podíl 8,35 procenta na celkovém akciovém kapitálu a hlasovacích právech.

Vítkův podíl v Orku se tak zvýšil nad hranici 25 procent, neboť 22,97 milionu akcií firmy drží společnost Gamala. Vítek má tudíž prostřednictvím těchto firem kontrolu nad 31,97 milionu akcií, což je na celkovém akciovém kapitálu a hlasovacích právech podíl 29,65 procenta.

Společnost Gamala sídlí na Kypru, Crestline Ventures má sídlo na Britských Panenských ostrovech.

Společnost Orco se v minulých letech potýkala s vysokým zadlužením, letos se mu ale po dohodě s věřiteli podařilo velkou část dluhu přeměnit na akcie. Skupina spravuje celkem 1,28 milionu metrů čtverečních komerčních ploch, jejichž hodnota dosahuje asi 1,4 miliardy eur (více než 35 miliard korun).

Orco podniká především v Praze, vedle toho působí ve Varšavě a Budapešti. V prvním pololetí měla firma provozní ztrátu 9,01 milionu eur po zisku 18,9 milionu eur ve stejném období loni.

PROFIL: Realitní skupina CPI spustila nákupní smršť