Rakouská realitní skupina Conwert opouští Česko i Slovensko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Z přeskupování sil na českém realitním trhu vypadl další slabší hráč. Odejít se rozhodla rakouská skupina Conwert. V České republice vlastní řadu nemovitostí zejména v Brně a Plzni, a to hlavně v podobě činžovních domů a starších kancelářských budov.

„Hlavní pozornost Conwertu je upřená na bytové trhy Německa a Rakouska. Společnost proto hodlá v příštích letech redukovat své portfolio v ostatních zemích,“ napsala firma ve výroční zprávě. Za důvod odchodu z dalších trhů firma uvádí, že se jí na nich nepodařilo natolik vyrůst, aby byla zisková.

Společnost nyní prohlásila, že je v České republice a na Slovensku v pokročilé fázi vyjednávání o prodeji svého portfolia. Jméno zájemce ale neupřesnila.

Snížená aktiva o pět milionů eur

V souvislosti s tímto jednáním firma rovněž oznámila, že snížila hodnotu svých českých a slovenských nemovitostí o pět milionů eur. O další dva miliony eur směrem dolů firma rovněž přecenila svá aktiva na Ukrajině. Hodnota realit firmy na území bývalého Československa činí zhruba 50 milionů eur. Celé své portfolio skupina oceňuje na zhruba 2,8 miliardy eur.

Conwert vznikl v roce 2001. Akcie firmy se obchodují na vídeňské burze. Největším akcionářem skupiny je s necelým čtvrtinovým podílem privátní nadace rodiny rakouského průmyslníka a bývalého politika Hanse Petera Haselsteinera.
Za loňský rok měla firma celkové tržby kolem 516 milionů eur, z nichž vytvořila provozní zisk 117 milionů.

Exit třetí zahraniční firmy

Rakouská společnost je už třetí zahraniční firmou, která letos dává vale tuzemskému trhu. Nejvýznamnějším letošním exitem je odchod developerské společnosti Hochtief Development. V tichosti svůj český byznys zavřel také nizozemský stavitel bytů Bouwfonds.

V minulých letech si svých pět švestek v Česku sbalila řada dalších zahraničních developerů. Na trhu pohořel například Sogeprom ze skupiny Société Générale. Nic nezůstalo ani z velkých plánů česko-irské Red Group nebo izraelské Neocity Group.