Realitní dravec Vítek ovládl největší síť venkovských obchodů na Třebíčsku

Radovan Vítek

Radovan Vítek Zdroj: ctk

Skupina CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka koupila za miliardu korun firmu Gerosa – JMB, která vlastní sedm desítek prodejen bývalé Jednoty Moravské Budějovice. Jde o největší venkovskou maloobchodní síť na Třebíčsku. Její převzetí však CPI fakticky zahájila už před víc než rokem, kdy tehdejší družstvo JMB ovládla společnost Gerosa kontrolovaná Vítkovými spolupracovníky. Po této operaci později vznikla Gerosa – JMB.

Celková cena za několik dní starou akvizici Gerosy – JMB podle vyjádření CPI činila 38,38 milionu eur, tedy něco málo přes miliardu korun. „Získané portfolio se skládá ze zhruba 45 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy a generuje příjmy z pronájmu kolem 2,4 milionu eur ročně,“ upřesnila Vítkova skupina.

Sedm desítek větších i menších prodejen, které nyní oficiálně patří skupině CPI, provozuje ve svých oranžových barvách Coop družstvo HB. Bývalá havlíčkobrodská Jednota získala obchody od tehdejšího družstva JMB do 10letého pronájmu s možnou opcí loni na podzim.

Přesun sídla do Vítkovy budovy

V té době se totiž v JMB družstvu udály zásadní změny. Členské podíly družstevníků vykoupila zmíněná firma Gerosa a zároveň sídlo družstva přesunula z Moravských Budějovic do domu v pražské Vladislavově ulici, jehož koncovým vlastníkem je CPI. Gerosu podle obchodního rejstříku vlastní Vítkův advokát Tomáš Rybář a ve statutárních orgánech jsou manažeři z Vítkovy firmy CPI Hotels.

Důvod, proč družstevníci prodali loni své podíly Gerose, vysvětlil jeden z pracovníků družstva Třebíčskému deníku. „Člověk, který za jednotami nejvíc stál, odešel do důchodu, je mu kolem pětasedmdesáti. Nechal si vyplatit svůj podíl a ostatní družstevníci na to přistoupili taky. JMB družstvo tak přestalo existovat, vlastní nás Gerosa a provozuje Coop,“ citoval list ve vydání z loňského prosince zaměstnance, který si nepřál být jmenován.

Tři družstevníci

Týden před nynější miliardovou akvizicí se JMB družstvo přejmenovalo na Gerosa – JMB a změnilo právní formu z družstva na akciovou společnost, do jejíhož představenstva mimo jiné usedl výkonný ředitel CPI Property Group Zdeněk Havelka. V době, kdy družstvo měnilo název a právní formu, mělo už jen tři členy: firmu Gerosa, Radovana Vítka a jeho právníka Tomáše Rybáře.

Pro čtvrtého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka není převzetí družstevního řetězce žádnou novinkou. Základem jeho realitního impéria se totiž stalo spotřební družstvo Včela, které ovládl v roce 1997 pomocí tisíců bílých koní. Sám Vítek označil operaci za nepřátelské převzetí, přičemž všechny soudní spory s ním zatím družstevníci prohráli.