Realitní investice rostly v Česku nejpomaleji z regionu

Dostavba nákupního centra IGY v Českých Budějovicích.

Dostavba nákupního centra IGY v Českých Budějovicích. Zdroj: CPI

V loňském roce rostly v regionu střední a východní Evropy investice do realit pětiprocentním tempem, za tímto tempem ale Česko zaostalo. Nejatraktivnější je pro investory naopak Polsko.

Loňský rok byl pro realitní trh ve střední a východní Evropě úspěšný. Investice v oblasti nemovitostí rostly o pět procent a poprvé překonaly hranici 13 miliard eur. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Investice do realit rostly v podobné míře ve všech zemích regionu, udržely si tak své podíly na trhu. Nejvíce rostlo Polsko, a to i přes riziko politické nestability. Polské investice vzrostly o devět procent.

O 4,25 procent, což je ve sledovaném regionu nejméně, rostly investice v České republice. Oproti rekordnímu roku 2016 došlo v k mírnému poklesu celkového objemu transakcí z přibližně 3,7 na 3,3 miliard eur. Rostl však vliv lokálních investorů. 

„Nárůst lokálního kapitálu se projevil v celém regionu, nejvýrazněji však pravděpodobně v České republice, kde na něj připadalo více než 37 procent objemu investic za rok 2017. Nejvíce investovaly společnosti CPI, Reico a Mint,“ řekl James Chapman z investičního týmu společnosti Cushman & Wakefield pro střední a východní Evropu.

Ta očekává, že rok 2018 bude pro trh investic do nemovitostí opět dobrý. Silnou investiční poptávku potáhnou dobré ekonomické vyhlídky, příliv nového kapitálu z mimoevropských zemí, oživení na straně některých dosud méně aktivních kupců a zvýšený zájem o alternativní kategorie nemovitostí a hotely.

Vše o investicích se dočtete v novém vydání magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15