Do karlínského developerského projektu za více než půl miliardy vstupuje církev

Vizualizace projektu

Vizualizace projektu Zdroj: Karlín Group

Developer Karlín Group získal pro svůj projekt v pražské Křižíkově ulici dalšího investora. Nově se na něm bude podílet Biskupství královéhradecké. Subjekty si náklady rozloží rovným dílem.

Pro Biskupství královehradecké je údajně důležité pojetí stavby za zhruba 670 milionů jako prvku, který oblast dále zvelebuje. „Jsme dlouhodobým investorem, který klade velký důraz na etický charakter investic. Pro projekt v Karlíně jsme se mimo jiné rozhodli proto, že naším partnerem je společnost, která úspěšně rozvíjí toto území a dává mu novou, přívětivou tvář,“ uvedl královéhradecký biskup Jan Vokál. Církev bude financovat polovinu projektu.

Nový multifunkční komplex Karlín Group má sloužit jak k bydlení, tak i ke komerčním účelům. Projekt slovinského studia Bevk Perović Arhitekti počítá se stavbou sedmi desítek bytů, kanceláří a dalších nebytových prostor. Dostaven by měl být do konce roku 2020. Zahrnuje hruba dvanáct tisíc metrů čtverečních v nadzemních podlažích a tři podlaží v podzemí.

Katolická církev investuje do staveb a realit stále častěji. Peníze získané prostřednictvím církevních restitucí dává do tohoto segmentu například i Biskupství plzeňské, které již byty pronajímá.

Církev se investicemi a vlastním podnikáním připravuje na dobu po roce 2030, kdy stát přestane vyplácet příspěvek na její fungování.