Realitní magnát Vítek chce za více než 20 miliard převzít skupinu Globalworth

Realitní skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka chce převzít Globalworth, která má nemovitosti mimo jiné ve Varšavě.

Realitní skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka chce převzít Globalworth, která má nemovitosti mimo jiné ve Varšavě. Zdroj: Globalworth

Podnikatel v nemovitostech Radovan Vítek hodlá kompletně převzít realitní společnost Globalworth Real Estate Investments. Ta se orientuje hlavně na polský a rumunský trh s kancelářemi a sídlí v Británii. Vítkova CPI Property Group se pro potřeby akvizice spojila s lucemburskou realitní společností Aroundtown. Konsorcium zatím kontroluje přibližně 51,5 procenta akcií. Detaily o transakci oznámila firma v nabídce pro akcionáře.

Za jednu akcii nabízí akcionářům společnosti sedm eur. V reakci na zprávu vyletěly akcie Globalworth na londýnské burze o více než šestadvacet procent na 7,4 eura. Transakce by vyšla konsorcium obou firem na 774 milionů eur, což v korunách představuje sumu zhruba 20,1 miliardy. Celou společnost pak návrh oceňuje na 1,57 miliardy eur. 

Nabídku uskuteční konsorcium prostřednictvím kyperské společnosti Zakiono, kde budou mít CPI Property Group i Aroundtown stejný podíl hlasovacích práv, tedy padesát procent. Práva na výnosy pak budou rozdělena v poměru 57,3 a 42,7 procenta mezi CPI a Aroundtown. “Aroundtown věří, že Globalworth má velmi silné realitní portfolio. Jsme nadšení, že budeme expandovat ve střední a východní Evropě díky spolupráci s CPI,” uvedl k transakci Eyal Ben David, finanční ředitel Aroundtownu.

Do Globalworth vstoupila Vítkova skupina na začátku loňského roku. Realitní Globalworth tehdy vlastnila kanceláře v Polsku a v Rumunsku v hodnotě 2,8 miliardy eur, které generují hrubé nájemné ve výši 180 milionů eur. Investice zapadá do strategie Vítkovy skupiny, která v posledních letech ve velkém investuje na polském trhu, kde koupila řadu kancelářských budov. 

Vítkova skupina je v Globalworth podle prezentnace firmy největším akcionářem s podílem ve výši 29,6 procenta, následuje Growthpoint Properties s 29,5 procenty akcií a třetím je právě Aroundtown, který vlastní dvaadvacet procent akcií realitní společnosti.

Ještě loni přitom Vítkova skupina nehodlala akcie Globalworth přikupovat. Změnu zřejmě způsobil propad cen akcií firmy kvůli koronavirové pandemii. Ve stresových situacích se totiž realitní magnát dokáže velice dobře orientovat, což ukázal například při převzetí realitní skupiny Orco, která se dostala do potíží kvůli finanční krizi v roce 2008.

Skupina CPI PG dosáhla v minulém roce zisku ve výši 338 milionů eur před započtením úroků, daní a odpisů. Ve stejné výši byl čistý příjem z nájmů. Tržby klesly o 7,3 procenta na 623 milionů eur. Vítek kontroluje ve skupině 94,18 procenta hlasovacích práv. 

Lucemburský Aroundtown pak měl loni čistý příjem z nájmů ve výši jedné miliardy eur. Ukazatel zisku před úroky, daněmi a odpisy byl 994 milionů eur.