Realitní poradenské firmy propouštějí

projekt Lafayette Offices Olomouc

projekt Lafayette Offices Olomouc

Časy opuletních večírků pro developery a potenciální nájemce končí. Hubená léta na realitním trhu dolehla i na poradenské společnosti, které fungují jako zprostředkovatelé investičních obchodů, pronájmů komerčních nemovitostí či stále častěji rovněž jako jejich správci.

Dvě z největších mezinárodních sítí Jones Lang LaSalle (JLLS) a CB Richard Ellis (CBRE) budou kvůli poklesu poptávky po jejich službách propouštět. „Vzhledem k současnému finančnímu a ekonomickému klimatu jsme museli přijmout extrémně obtížné ale nutné rozhodnutí propustit omezené množství zaměstnanců v našich britských týmech,“ oznámil výkonný ředitel JLLS Andrew Gould zaměstnancům. Kolik lidí bude muset odejít ale neuvedl.

Kvůli pochmurným výhledům na příští rok už začala ořezávat své týmy i španělská větev CBRE. Zatím propustila na tři desítky lidí, další budou nejspíš následovat. „Špatná situace na španělském realitním trhu nás přinutila restrukturalizovat,“ oznámila CBRE. Investice do komerčních nemovitostí ve Španělsku letos meziročně propadly o 60 procent, což bylo nejvíc za poslední dekádu. K propouštění CBRE přistoupila už na podzim 2008.

Čtete také:

Obě společnosti mají pobočky i v Česku. Ty však zatím o žádném propouštění neinformovaly. Investičním obchodům se tento rok v tuzemsku mimořádně dařilo, naopak trh pronájmů od propuknutí finanční krize spíše živoří.

K propouštění už v roce 2008 přistoupila také španělská pobočka další poradenské firmy King Sturge, když přiznala, že se dostala do vážných finančních potíží. Celou síť King Sturge letos na jaře koupila za 317 milionů dolarů konkurenční společnost JLLS, a stala se tak nejsilnějším realitním brokerem v Británii.

Složité období zažívá i další mezinárodní poradenská společnost DTZ, o jejímž chystaném prodeji se už několik měsíců jedná. Zatím poslední vážný zájemce, realitní větev francouzské banky BNP Paribas, odstoupil od chystané fúze před měsícem v důsledku nové vlny problémů, jež zasáhla evropské finanční trhy.