Realitního poradce DTZ koupila australská firma UGL

Turbulence na realitním trhu vedou k dalšímu přeskupování sil v poradenských službách. Zadluženou mezinárodní síť DTZ koupila australská servisní společnost UGL. Za makléřskou firmu s centrálou v Londýně zaplatí 77,5 milionů liber, v přepočtu 2,25 miliardy korun. DTZ působí také v Česku.

Spojením DTZ a UGL vzniká třetí největší světová firma, poskytující servis developerům, realitním investorům i nájemcům. V 45 zemích má dohromady 225 poboček. S ročními tržbami kolem 1,2 miliard liber by měla zaujmout třetí pozici za konkurenčními sítěmi CB Richard Ellis (CBRE) a Jones Lang LaSalle (JLLS).

UGL si od akvizice slibuje hlavně posílení na čínském trhu, kde byla DTZ velmi aktivní. „Mnoho čínských firem se teď usazuje na Západě a v Evropě. Díky této transakci máme pravděpodobně jedno z nejlepších propojení služeb napříč Amerikou, Evropou a Asií,“ uvedl generální ředitel UGL Richard Leupen. UGL získá díky pobočkám DTZ také přístup na evropský trh, zatím totiž mimo Austrálii a Nový Zéland působila v Asii, Americe a na Blízkém Východě.

DTZ začala vyjednávat s UGL teprve před měsícem poté, co zkrachovalo její chystané spojení s realitní větví francouzské banky BNP Paribas. Ta odstoupila od chystané fúze v říjnu po přílivu nové vlny problémů, která zasáhla evropské finanční trhy. Dluhy DTZ činí celkem 106 milionů liber, tedy zhruba 3,1 miliardy korun, a v Británii byl na společnost uvalen konkurz.

Konsolidaci na trhu realitních poradců a správců nemovitostních portfolií zahájila začátkem roku firma CBRE, když koupila většinu realitní divize nizozemského gigantu ING. V kvěntu pak JLLS pohltila dalšího přímého konkurenta, poradenskou firmu King Sturge. Její cena dosáhla 197 milionů liber, v přepočtu pět a půl miliardy korun.