Praha bude mít do pěti let nový most. Propojí Pankrác se Smíchovem, pod ním vznikne kavárna

Pod zem bude zapuštěno informační centrum a toalety

Pod zem bude zapuštěno informační centrum a toalety Zdroj: vizualizace Atelier 6

Most má být hotový v roce 2025
Smíchovské předpolí nového mostu architektů z Atelieru 6 doplní svou světelnou instalací výtvarník Krištof Kintera
V okolí mostu vznikne odpočinková zóna
V okolí mostu vznikne odpočinková zóna
Propojení betonu s přírodou
15
Fotogalerie

Vltavu v Praze překlene nový Dvorecký most v úseku mezi zlíchovským a podolským nábřežím. Propojí tak lokality Smíchova a Pankráce. Projekt zpracovali architekti z Atelieru 6. Jejich návrh rovněž počítá s využitím prostoru pod mostními oblouky, vzniknout tam má kavárna nebo lezecká stěna. 

"Nyní jsme ve fázi připomínkového řízení a podáme žádost o sloučené stavební a územní povolení. Projektovou dokumentaci zpracováváme s projekční kanceláří Tubes. Poté se bude vybírat zhotovitel stavby. Stavba by měla začít v létě 2022," přiblížil projekt architekt Radek Šíma z Atelieru 6.

Most je určen pro tramvajovou dopravu, cyklisty a chodce. Otevřen by měl být u ž v roce 2025. V rámci rekonstrukce Nádražní ulice už vzniklo na Zlíchově kolejové připojení, které na něj naváže.

Novinkou v přípravných pracích je i to, že Atelier 6 oslovil ke spolupráci výtvarníka Kryštofa Kinteru, a předpokládají realizaci jeho výtvarného díla ve formě multifunkční kubistické krajiny a botanické zahrady pouličního osvětlení. 

„Když se staví most, tak se příliš neřeší, co bude pod ním. My jsme se ale rozhodli tento prostor na podolské straně vyřešit jako volnočasové centrum s arénou pro kulturní akce, workshopy doplněné boulderovou stěnou a skateparkem,“ řekl Kintera na online konferenci v pražském centru architektury CAMP.

Pod prvním mostním obloukem zároveň vznikne kavárna, toalety a nový přístup do Vltavy pro plavce. „Podolská část nábřeží je oázou volného času, ročně tudy projdou a projedou statisíce výletníků a cyklistů, tak by byla obrovská škoda ho nevyžít,“ doplnili tvůrci. Dopravní uzel se tak podle nich stane zklidňující oázou propojenou s přírodou.

Smíchovské předpolí mostu dá prostor ke vzniku světelné zahrady, muzea městského osvětlení z rozličných světových měst, které vytvoří Kryštof Kintera. Intenzita a barva světla bude elektronicky řízena a mají imitovat barevnost tradičních sodíkových lamp.