RSJ chystá fond na financování pozemků pro developery. Ti zaplatí až se stavebním povolením

Projekt Bohdalecké kvarteto

Projekt Bohdalecké kvarteto Zdroj: JRD

Projekt rezidence U Šárky developera Finep
Projekt rezidence U Šárky developera Finep
Projekt Bohdalecké kvarteto
4
Fotogalerie

Usnadnit pražským developerům financování stavebních pozemků pro rezidenční projekty se chystá investiční skupina RSJ. Dosud s nimi spolupracovala jen prostřednictvím podílů v jejich projektech. Nový podfond RSJ Landbank nakoupí pozemky místo developera, který je převezme, až když získá všechna stavební povolení, což v Praze trvá zpravidla několik let.

„Výhodou pro developera bude, že nemusí na začátku alokovat velký objem prostředků na dobu povolovacího procesu. Kupní cenu si zvýšíme při povinném odkupu. Její fixní výši bude developer znát předem. Na oplátku očekáváme, že v ideálním případě s ním na daném pozemku budeme realizovat development,“ popsal člen představenstva RSJ Investments Lukáš Musil magazínu Estate. Skupina RSJ informaci deníku E15 potvrdila, avšak o prvních akvizicích zatím nechtěla mluvit.

Dosud RSJ prostřednictvím svých fondů kvalifikovaných investorů vstupovala do rezidenčních projektů developerských firem JRD, Finep a YIT. Ve spolupráci s developerem Panattoni chystá také výstavbu hal v logistickém areálu Panattoni Park Chomutov North. Právě rezidenční a průmyslové nemovitosti jsou realitními segmenty, ve kterých vidí největší potenciál.

Do podfondu Development III zatím RSJ vložila tři pražské bytové projekty, jež realizuje společně s tuzemskými developery Finep a JRD. Konkrétně jde o Rezidenci U Šárky od Finepu a o Bohdalecké kvarteto a Viladomy Troja od JRD. Zároveň jedná o spolupráci s dalšími developery, jimž nabízí podíl na investici v rozmezí 20 až 50 procent. Tento podfond má pro nákup rezidenčních projektů vyčleněny až dvě miliardy korun.

V minulých letech skupina RSJ zvažovala vstup do nájemního bydlení. Od nákupu tohoto typu projektu ji však odrazuje řada otazníků včetně neustálené hladiny nájemného a růstu kapitálové hodnoty bytů. Komplikované jsou v Česku i právní vztahy mezi pronajímateli a nájemci.

Finanční skupina RSJ obchoduje s finančními deriváty na globálních burzách a spravuje široké investiční portfolio v Česku i v zahraničí. Mezi ovládané firmy patří Cínovecká deponie, jež chce těžit lithium u Cínovce, nebo exotický hotelový rezort Zuri Zanzibar. V čele skupiny stojí Libor Winkler, společníky jsou partneři Karel Janeček nebo Václav Dejčmar.