Ruská Kazaň má novou dominantu. Stavěla ji česká PSJ

Tuzemská stavební skupina PSJ dokončila v ruské Kazani výstavbu výškové budovy.

Tuzemská stavební skupina PSJ dokončila v ruské Kazani výstavbu výškové budovy. Zdroj: PSJ

Tuzemská stavební firma PSJ dokončila v ruské Kazani výstavbu výškové budovy o 28 podlažích. Náklady dosáhly 32 milionů eur. Projekt financovala Komerční banka s Exportní garanční a pojišťovací společností v zádech. Investorem je mezinárodní developerský skupina Clover Group.

Výstavba začala už před třemi lety. Klid na práci ale česká firma příliš neměla. „Na posunu původního termínu se nepříznivě podepsala světová letní univerziáda, která v Kazani probíhala v červenci loňského roku. Magistrát města v jejím průběhu vyžadoval klid, stavební práce a činnosti se tak mohly realizovat pouze omezeně, a to především v interiéru,“ uvedl Martin Švoma, projektový manažer PSJ.

Přesto se nyní stavba stala jednou z dominant hlavního města Tatarstánu, v němž žije 1,2 milionu obyvatel. „Nová elegantní výšková budova nabízí byty vyššího standardu ve velice zajímavé lokalitě v historickém a obchodním centru města,“ dodal Švoma.

Češi dokončili v Kazani výstavbu výškové budovyČeši dokončili v Kazani výstavbu výškové budovy | PSJ

V první etapě projektu nazvaného Megapolis vznikly byty. Ve druhé etapě mají v lokalitě vyrůst dvě kancelářské budovy a podzemní parkoviště. Kopnout do země se má ještě letos na podzim.