Ruský investor Gasanov získal pražský hotel President

hotel President

hotel President Zdroj: profimedia

Velký hráč světového hazardu Comar prodal přepychový hotel President. Novým majitelem se stal movitý ruský byznysmen Rafik Gasanov známý například z českého golfu.

Globální provozovatel luxusních kasin Comar po více než čtvrtstoletí prodal luxusní pražský hotel President na Dvořákově nábřeží. Podle zjištění deníku E15 koupil nemovitost od španělské firmy za blíže neurčenou cenu ruský investor Rafik Gasanov. Ten již v Česku vlastní například golfový resort Cihelny u Karlových Varů.

Hotel President stojí hned vedle dominantnějšího a většího hotelu Intercontinental. Na vzniku obou objektů se podílel architekt Karel Filsak. V případě Presidenta projektant upravil původní prvorepublikový palác SIA architekta Františka Krásného. Transakce s Presidentem se uskutečnila ještě loni. Tedy v roce, který byl na transakce s komerčními nemovitostmi včetně hotelů velmi štědrý.

V roce 2015 jsme v hotelovém byznysu zaznamenali osm transakcí v hodnotě okolo 130 milionů eur

„V roce 2015 jsme v hotelovém byznysu zaznamenali osm transakcí v hodnotě okolo 130 milionů eur. Kupující byli například z Ruska, Nizozemska, Francie nebo Číny,“ uvedl Jan Zibura, vedoucí oceňování nemovitostí v poradenské společnosti JLL. Kromě hotelu na Dvořákově nábřeží změnily majitele například hotely International, Yasmin, Juris Inn nebo Courtyard by Marriott Hotel na Letišti Václava Havla v Praze.

Obchod s pětihvězdičkovým hotelem Le Palais Art na Vinohradech se zapsal do povědomí veřejnosti jako jeden z nedávných akvizičních kousků čínské investiční skupiny CEFC. Ze statistik JLL vyplývá, že průměrná obsazenost hotelů v Praze byla v minulém roce kolem pětasedmdesáti procent. Meziročně to byl téměř sedmiprocentní nárůst. Průměrná cena za pokoj vzrostla o devět procent na necelých osmdesát eur.