Sekyra začne po čtyřech letech platit za Rohanský ostrov

Luděk Sekyra

Luděk Sekyra Zdroj: E15 Eduard Erben

Developer Luděk Sekyra začne čtyři roky poté, co vyhrál veřejnou soutěž hlavního města na proměnu 23hektarového území Rohanského ostrova, platit nájemné. A jak nyní vychází najevo, Praha mu je bude účtovat pouze za necelou polovinu vysoutěžené plochy.

Magistrát teď podepisuje s vítězným Konsorciem Rohan, v němž drží Sekyra Group většinu, první nájemní smlouvy. Podle nich bude developer platit za pronájem 1,8 hektaru, a to 190 korun za metr čtvereční. Jak vyplývá z dokumentů, které má deník E15 k dispozici, celková částka za rok tak dosahuje zhruba 3,5 milionu korun.

„Zatím jsou podepsány smlouvy na dva urbanistické celky, u zbývajících tří se čeká na vyklizení území a budou uzavřeny do konce srpna,“ uvedla mluvčí magistrátu Tereza Králová. „Podle realizační studie činí rozsah komerčních pozemků, tedy těch, které budou určeny k pronájmu a následnému prodeji, 9,4 hektaru,“ upřesnila. Z toho vyplývá, že ročně by měl developer za pronájem platit 17,9 milionu korun.

Podle smlouvy o realizaci projektu, podepsané bývalým vedením magistrátu v roce 2010, mají na Rohanském ostrově vzniknout do roku 2031 na tři desítky budov za více než deset miliard korun. V tendru, kam se přihlásilo celkem 17 investorů, Konsorcium Rohan za pronájem a následný odkup parcel nabídlo 1,68 miliardy korun.

Fakt, že vítěz soutěže neměl důvod s realizací projektu spěchat, vychází na povrch až nyní. Před dvěma lety totiž tehdejší radní pro územní rozvoj Martin Langmajer (ODS) deníku E15 tvrdil, že Sekyra Group už městu platí za pronájem pozemků na Rohanském ostrově sto milionů ročně.

Proč dosud developer nemusel městu platit žádné nájemné, zdůvodňuje současné vedení magistrátu smlouvou o realizaci projektu. Podle ní musely být nejdřív ukončeny předchozí dílčí nájemní smlouvy nebo vyřešena věcná břemena.
Langmajer přede dvěma lety připustil, že rozhodnutí nechat více než dvacetihektarové území jednomu developerovi, který jej bude proměňovat desítky let, byla chyba.

Rohanský ostrov čeká nová výstavba

Za Rohanský ostrov Praha utrží téměř 1,7 miliardy

„Město na projektu v podstatě nemůže vydělat. Musí se podílet na zbytku nedodělaných protipovodňových opatření, prodává jen pozemky, které jsou pod budovami. Projekt zatíží infrastrukturu, která je zhruba v hodnotě těch pozemků,“ prohlásil Langmajer.

Zároveň už tehdy vyvstaly na magistrátu pochybnosti, zda Konsorcium Rohan dokáže splnit to, k čemu se v realizační studii zavázalo. Investice do infrastruktury totiž zahrnují vysokoškolské koleje, školu, školku i obrovské parkové plochy, což znamená investice v řádu miliard. Po vítězství v soutěži uváděl Sekyra jako termín zahájení výstavby rok 2011, poté jej posunul na rok 2013. V první etapě projektu mají podle plánů vzniknout dvě administrativní budovy a šest bytových domů.