Skanska se zbavila branického projektu, koupili jej šéfové BigBoard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lee Cannon CC BY-SA 2.0 Flickr

Podnikatelé ve venkovní reklamě Jozef Onderka a Gabriel Fülöpp se naplno vrhají do realitního byznysu. Po budově na Smetanově nábřeží v centru Prahy, jejíž koupí v roce 2014 odstartovali vstup do nové branže, získali od společnosti Skanska Reality developerský projekt Branické náměstí na výstavbu stovek bytů v Praze 4.

Dlouholetí významní hráči v reklamním byznysu Onderka a Fülöpp jsou jednateli společnosti BigBoard B.V.. Dřív byli akcionáři ve firmě BigBoard Praha, svoje podíly ale v roce 2010 prodali společnosti JOJ Media House. Stejně tak se zbavili i podílů ve firmách BigBoard Russia či BigBoard Bratislava.

Před dvěma lety jejich další společnost Lázeňská investiční koupila v dražbě dům v Divadelní ulici na Smetanově nábřeží, který v roce 2013 vážně poškodil výbuch plynu. Onderka tehdy uvedl, že 210 milionů korun na koupi nemovitosti získali právě z prodeje podílů BigBoardu.

Projekt narazil na protesty obyvatel

Většinový podíl v chystaném projektu Branické náměstí s více než dvouhektarovým pozemkem koupili Onderka s Fülöppem od developerské firmy Skanska Reality. „Projekt Branické náměstí jsme vlastnili společně s Multiprojekt Group, v loňském roce jsme se však rozhodli pro divestici naší části,“ potvrdila E15 Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality.

Firma, která patří do top pětky pražských rezidenčních developerů, se branického projektu zbavila zhruba dva roky poté, co do něj vstoupila. Záměr, vyžadující změnu územního plánu, se totiž kvůli hustotě plánované zástavby setkal s řadou protestů zejména od obyvatel staré části Braníka a ekologických aktivistů, nakloněno mu není ani současné vedení radnice Prahy 4.

Stovky bytů

Převážně rezidenční projekt na nevyužívaném pozemku bývalých skleníků začala kolem roku 2010 chystat realitní skupina Multiprojekt, v jejímž čele stojí někdejší starosta Prahy 1 Petr Hejma. Původně Obytný soubor Braník počítal s výstavbou zhruba 450 bytů, víc než tří tisíc metrů čtverečních komerčních ploch a 650 parkovacích míst. Skanska Reality po přepracování hovořila o přibližně 370 bytech.

Multiprojekt v minulosti spolupracoval s další tuzemskou firmou Passerinvest na výstavbě michelského BB Centra. Podílel se na projektu Rezidence Kavčí Hory a spolu s rakouským developerem UBM i na projektu Apartmány Medvědín ve Špindlerově Mlýně. Aktuálně spolupracuje se společností Skanska Reality na přípravě rezidenčního projektu v brownfieldu Michelských pekáren v Praze 4.