Skanska vsadí jen na Prahu

Skanska

Skanska Zdroj: Sedmicka

Minulý týden oznámená restrukturalizace rezidenční výstavby švédské stavební firmy Skanska se výrazně dotkne i Česka. Během roku a půl se chce Skanska zbavit některých pozemků v regionech. „V souladu s byznysplánem v horizontu minimálně do roku 2015 se Skanska rozhodla primárně soustředit na Prahu a okolí,“ řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality.

Mimo hlavní město nyní firma nabízí bydlení v Nové Rudě u Liberce a v Černošicích. Pozemky má také v Želivci u Prahy.
Zatímco development ve Velké Británii a Polsku zůstane nedotčen, ve Skandinávii, Česku a Slovensku budou muset dceřiné firmy výrazně změnit plány.

„V Česku je důvodem slabý trh mimo Prahu, u kterého nelze očekávat zlepšení v krátkodobém výhledu,“ uvedla Skanska ve zprávě o restrukturalizaci. Co se týče obou středoevropských zemí, Skanska už odepsala hodnotu pozemků za 80 milionů švédských korun (230 milionů korun českých). „Odpisy se týkají akvizic provedených v minulosti v regionech, a to včetně Slovenska,“ vysvětlila Ptáčková.

Viceprezident firmy Richard Hultin má nyní ve vybraných zemích změnit strukturu rezidenčního developmentu. Skupina zruší 150 pracovních míst, z toho 110 ve Švédsku. Restrukturalizace bude stát 380 milionů švédských korun, ale trvalé roční úspory by měly dosáhnout 180 milionů švédských korun.

vykázala loni v Česku a na Slovensku po několika úspěšných letech čistý zisk jen 67 milionů korun, což byl meziroční propad o 93 procent. Tržby klesly o 19 procent na 19,5 miliardy korun.