Skupina miliardáře Kutnara dál posiluje

Vít Kutnar

Vít Kutnar Zdroj: Michal Tomes, E15

Ani zatopení centrálního skladu v Neratovicích při loňských povodních a skomírající stavebnictví nezabránily skupině DEK miliardáře Víta Kutnara v dalším růstu. Společnost, jež je největším prodejcem stavebnin v Česku, minulý rok zvýšila tržby na 7,8 miliardy korun. Je to nejlepší výsledek v historii holdingu. Na letošní rok plánuje další růst. A nezapírá predátorské choutky.

„Za letošní rok očekávám nárůst obratu i provozního zisku o deset procent. Čísla pozitivně ovlivní příznivá zima a mírné oživení stavebnictví,“ řekl Kutnar. Jediné klopýtnutí loni skupina zažila v případě čistého zisku. V čistém vydělala přibližně 140 milionů, což je pokles o 21 procent. Hrubou marži se skupině podařilo naopak zvýšit o šest procent na 1,4 miliardy korun. Skupina loni zaměstnávala téměř 1200 lidí.

Nejvíce tržeb holdingu vytváří jeho vlajková loď, společnost Dektrade zaměřená na prodej stavebnin a nářadí. Loni se její příjmy zvýšily o 16 procent na 7,4 miliardy korun. Firmě k lepším výsledkům mimo jiné pomohlo otevření šesti nových poboček a nová provozovna ve Vestci u Prahy.

Daří se i Dekmetalu

Významný zářez si ve skupině připsala také společnost Dekmetal, výrobce fasádních a střešních systémů z plechu. Firma loni expandovala do Německa, aby odtud měla lepší přístup k západoevropským trhům. Současně se jí ale podařilo získat zakázku na opláštění obchodního a kancelářského komplexu v Moskvě. Další byznys má holding na Slovensku.

Skupina loni rozšířila podnikání také o půjčování nářadí a stavebních strojů. Společnost rovněž začala s vlastní spediční činností. Významnou novinkou je též spuštění nového e-shopu od začátku letošního roku. Internetový obchod propojil Dektrade on-line se všemi kamennými pobočkami a slibuje si od něj další zvýšení tržeb.

„Na konci letošního roku otevřeme další distribuční centrum v Praze Malešicích. Chceme v něm opět představit několik novinek a věřím, že převezme od naší pobočky ve Vestci štafetu nejmodernějších stavebnin v Evropě,“ sdělil Kutnar.
Vedle organického růstu ale DEK větří příležitost v další koncentraci trhu se stavebními materiály. „V souladu s naší strategií zvyšování tržního podílu jsme připraveni k převzetí skladových areálů ve vybraných lokalitách, objeví-li se atraktivní příležitost,“ dodal vlastník firmy.

Vít Kutnar: Stavebnictví čeká zásadní proměna