Soutěž na sídlo České spořitelny vyhráli architekti z Česka a Rakouska

Vizualizace návrhu na kampus České spořitelny v Praze na Smíchově od sdružení architektů Baumschlager Eberle a Pavel Hnilička architekti.

Vizualizace návrhu na kampus České spořitelny v Praze na Smíchově od sdružení architektů Baumschlager Eberle a Pavel Hnilička architekti. Zdroj: Sekyra Group

Vizualizace návrhu na kampus České spořitelny v Praze na Smíchově od sdružení architektů Baumschlager Eberle a Pavel Hnilička architekti.
Vizualizace návrhu na kampus České spořitelny v Praze na Smíchově od sdružení architektů Baumschlager Eberle a Pavel Hnilička architekti.
3
Fotogalerie

Společný projekt rakouských architektů Baumschlager Eberle a českého studia Pavel Hnilička architekti zvítězil v soutěži na obří kampus České spořitelny poblíž nádraží Praha-Smíchov. Smlouva s architekty ale zatím podepsaná není.

Vítězem mezinárodní soutěže na nové sídlo České spořitelny v Praze na Smíchově se stalo rakouské studio Baumschlager Eberle ve spojení s českou projektantskou kanceláří Pavel Hnilička Architekti. Deníku E15 to potvrdil Leoš Anderle, výkonný ředitel developerské společnosti Sekyra Group, která projekt pro banku připravuje.

Smlouva s vítěznými architekty však zatím podepsaná není. Banka proto dosud výsledky tendru nekomentovala. „Výsledky ohledně architektonické soutěže na nový kampus České spořitelny ještě nemůžeme oficiálně komentovat. Jednání s architekty stále pokračují a pokračuje i příprava studie celého území Smíchov jih,“ uvedl František Bouc z tiskového centra České spořitelny.

Sdílnější nebyli ani projektanti. „Probíhají obchodní jednání a do jejich ukončení nesmíme informace poskytovat,“ sdělil architekt Hnilička.

Do soutěže se přihlásilo celkem 166 studií. V průběhu několika kol vybrala odborná porota v čele s architektem Petrem Hlaváčkem letos v červnu tři finalisty. Kromě vítězného projektu to bylo ještě švédské studio Tham Videgard Arkitekter a Kleihues + Kleihues  z Německa. Soutěž probíhá podle pravidel České komory architektů.

„Byla to asi historicky největší architektonická soutěž v České republice. A největší letošní soutěž v Evropě,“ řekl ředitel Sekyra Group Anderle.  

Česká spořitelna si novou centrálu nechá postavit po vídeňském vzoru své mateřské skupiny Erste. Podobně jako ve Vídni počítá s tím, že areál bude sloužit i veřejnosti. Banka dosud sídlí v několika starších budovách. Mimo jiné kolem stanice metra Budějovická v Praze 4.

„Věřím, že se náš nový kampus stane skutečným komunitním centrem obyvatel Smíchova i Pražanů, v němž budou moci zažít třeba také zajímavou výstavu či koncert. Velkou inspirací je pro nás v tomto smyslu vídeňská centrála Erste, která je přirozenou součástí komunitního života ve Vídni,“ uvedl již dříve generální ředitel banky Tomáš Salomon.

Pokud příprava projektu poběží hladce, začne se v lokalitě v blízkosti Smíchovského nádraží stavět v roce 2021. Hotovo bude o dva roky později.