Spekulantů s byty dvojnásobně přibylo, nájemní bydlení znovu ožívá

Reality

Reality Zdroj: Finep

Reality
Reality
Reality
Reality
Reality
14
Fotogalerie

Zhruba třicet procent bytů je dnes kupováno jako investice.

Koupi bytu si v Praze může dovolit stále méně soukromých osob, nájemní bydlení proto v současné době ožívá. A zatímco investorů, kteří kupovali byty, aby je dál pronajímali, bylo ještě před pěti lety zhruba třináct procent ze všech kupujících, dnes jich je okolo třiceti procent.

„Není dostatek lidí, kteří by si mohli koupi bytu dovolit. Zároveň je ale na trhu dostatek likvidity a bohatých investorů,“ vysvětluje Tomáš Pardubický, generální ředitel developerské společnosti Finep. „Když porovnáme druhé čtvrtletí roků 2016 a 2017, zjistíme, že poptávka po nájemním bydlení stoupla o 29 procent,“ pokračuje Pardubický.

RealityReality|E15

Jeho slova potvrzuje i konkurenční developer CPI. „Zvýšená poptávka po nájemním bydlení je patrná v celém Česku, v Praze je trend výraznější. Oproti minulosti, kdy nájemní bydlení zůstávalo ve stínu vlastnického bydlení, se tento pohled mění a lidé začínají oceňovat především flexibilitu spojenou s nájmem,“ uvádí Michaela Winklerová z CPI.

RealityReality|E15

Jak vyplývá z dat Finepu, pod nějž spadá i realitní kancelář Maxima, se zvyšujícím se zájmem o podnájmy v hlavním městě rostou rovněž jejich ceny. Tak například cena za podnájem bytu 2+kk v novostavbě v pražském Podolí vzrostla v letošním prvním pololetí oproti posledním šesti měsícům minulého roku na zhruba 23,5 tisíce korun, tedy o 14,6 procenta.