Šporkovský palác jde opět do dražby. Sotva za polovinu

Sweerts-Šporkovský palác

Sweerts-Šporkovský palác

Už pošesté se pokusí České dráhy prodat svůj barokní Sweerts-Šporkovský palác v pražské Hybernské ulici. Společnost Clanroy, která se specializuje na zpeněžování majetku, nabídne budovu ve veřejné dražbě 30. listopadu.

Vyvolávací cena za chátrající památku už spadla z původně nabízené částky o více než polovinu. Nejnižší podání bude tentokrát činit 190,22 milionu korun. Při prvním pokusu před třemi lety přitom dráhy požadovaly minimálně půl miliardy korun.

Loni v létě se jim podařilo najít kupce, společnost Gest – hotel, patřící italskému podnikateli Girolamu D’Agostinovi. Ten však nesložil kupní cenu 310 milionů korun a na silvestra se konal další pokus o zpeněžení paláce v dražbě. Vyvolávací cena byla 300 milionů korun, žádný zájemce se však nepřihlásil. Zatím poslední dražba se konala se stejným výsledkem letos v květnu, nejnižší podání bylo tehdy stanoveno na 260 milionů korun.

Sweerts-Šporkovský palác byl postaven v letech 1725 až 1789. V poslední době sloužil jako kancelářská budova, v níž sídlila část Českých drah a některé její dceřiné společnosti jako ČD Reality nebo ČD Travel. Nemovitost je zapsaná v seznamu kulturních památek. V současné době zůstává prázdná.