Stamont – PS: Pokřivený stavební trh se už zase blíží k normálu

Stavebnictví - stavby základů pro stroje

Stavebnictví - stavby základů pro stroje Zdroj: Stamont - PS

„Poptávka po stavebních kapacitách se už na tuzemském trhu vyrovnává s jejich nabídkou, což znamená, že by se i ceny stavebních prací měly blížit normálu,“ míní finanční ředitel Stamontu – Pozemní stavitelství (Stamont - PS) Karel Menšík. Letos tato stavební firma očekává růst tržeb i zisku.

„Pokřivení cen bylo neúnosné. V posledních dvou letech klesaly nabídky konkurence v některých tendrech, do kterých jsme my raději vůbec nešli, i pod hranici materiálových nákladů,“ zhodnotil Menšík.

Jednou z nejprestižnějších zakázek roku bylo dokončení rekonstrukce památkově chráněného Dolu Hlubina v Ostravě, kde měla firma kontrakt na práce za 150 milionů korun. Rekonstrukce se stala Stavbou roku ČR a tedy i významnou referencí.

„Znamená to, že můžeme jít do tendrů na další stavby na památkově chráněných objektech, což je významné plus,“ zdůraznil finanční ředitel.

Zrekonstruovaný památkově chráněný Důl Hlubina v OstravěZrekonstruovaný památkově chráněný Důl Hlubina v Ostravě | Stamont - PSPamátkově chráněný Důl Hlubina v Ostravě

Dalších 100 milionů korun firma utrží za stavby základů pro stroje a technologické linky. „Tento typ staveb nám letos tvoří přibližně 30 procent tržeb. V minulých letech, kdy se ekonomika propadla, byli investoři na tyto zakázky velmi skoupí a podíl na našich tržbách nebyl vyšší než 16 procent,“ popsal aktuální trend Menšík.

Energetický i ekologický zájem

„Letos vzrostla i poptávka po stavebních částech pro energetická a ekologická zařízení,“ uvedl Menšík. Tyto zakázky jsou charakteristické tím, že je nezbytné pracovat za plného provozu a bez omezení výroby.

Taková zadání plnila firma například na odprášení provozů v ArcelorMittal a v Třineckých železárnách. Další kontrakty má ve strojírenské skupině Vítkovice Machinery Group a také ve Vítkovických slévárnách nebo v Dukolu.

Společnost Stamont – PS loni zvýšila tržby i zisk. Tržby vzrostly o 13 procent na 335 milionů korun a zisk před zdaněním dosáhl 5,2 milionu korun, což byl proti roku 2013 mírný nárůst.

Letos finanční ředitel odhaduje, že se tržby i díky oživení investic do strojů a zařízení dostanou k hranici 350 milionů korun a zisk na hodnotu okolo šesti milionů korun. Firma dlouhodobě zaměstnává dlouhodobě 150 lidí.