Starwood chce evropské sklady, dá půl miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Evropské průmyslové nemovitosti jsou v posledním roce investičním hitem. Dobré výnosy zlákaly nyní k nákupům skladů také amerického investičního obra Starwood Capital, který už loni koupil za 280 milionů eur pražský kancelářský komplex The Park.

Starwood vytvořil spolu s britskou společností M7 Real Estate společný podnik MStar Europe, který hodlá na starém kontinentu nakoupit průmyslové reality. Má na to půl miliardy eur. Nová společná firma plánuje oznámit první akvizice do konce května. V hledáčku má zvláště sklady v Německu. Starwood měl dosud s M7 jen společnou firmu na nákupy skladů ve Velké Británii.

Na evropském kontinentu musí Starwood dohnat zpoždění, které má vůči dalšímu private equity obrovi z Ameriky, společnosti Blackstone. Ten už přes rok skupuje evropské sklady se svou logistickou platformou LogiCor. Nyní je podle informací deníku E15 těsně před akvizicí skladového komplexu Panattoni Park Prague Airport v Dobrovízi u Prahy.
Česko zasáhl také nástup dalších severoamerických investorů, společností TPG a Ivanhoe Cambridge. Loni na podzim dohromady koupily v Praze sídlící developerskou společnost PointPark Properties, která provozuje skladový byznys po celé Evropě. Ta nyní s pomocí kapitálu od nových vlastníků kupuje balík evropských skladů, který v tomto případě zahrnuje i Českou republiku.

Další velký podnik pro investice do evropských skladů vytvořil loni britský developer Segro a správce kanadských penzijních fondů Public Sector Pension Investment Board.

Objem investic do evropských komerčních nemovitostí se v letošním prvním čtvrtletí snížil meziročně o 24 procent na 29 miliard eur, oznámila poradenská společnost Colliers International. Příčinou propadu je hlavně nedostatek kvalitních nemovitostí ke koupi. Například Německo ale vykázalo v prvním kvartálu největší objem investic od roku 2007.

Největší zájem je nadále o bezpečné trhy typu Paříže nebo Londýna. Reality v britské metropoli jsou podle Colliers v posledním období populární zvláště mezi asijskými investory typu čínských pojišťoven. V hledáčku velkých investorů byly ale zvláště loni rovněž nemovitosti v jižních zemích eurozóny a v Irsku, kde bylo možné pod tlakem dluhové krize nakoupit za dobré ceny.