Stát by do konce roku mohl odkoupit majetek Českých drah

Nádraží v pošumavské obci Zbytiny

Nádraží v pošumavské obci Zbytiny Zdroj: David Vagaday

Ministerstvo dopravy navrhne vládě, aby stát odkoupil nádražní budovy a související majetek od Českých drah za 3,2 miliardy korun. Úřad dokončuje posudek, který cenu za převod stanovil zhruba o deset procent vyšší, než jakou v červnu schválila Evropská komise. Podle Česká televize by se mohl odkup stihnout do konce roku.

Evropská komise před časem souhlasila, aby České dráhy prodaly 1600 budov státu. Hospodařit s majetkem by poté měla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Převod podle komise nepředstavuje nedovolenou veřejnou podporu, místo očekávané ceny kolem osmi miliard ale spočítala částku na 2,9 miliardy.

„My dneska děláme nový posudek, o který nás požádala také Evropská unie, o jeho zpřesnění. Vychází to zhruba na 3,2 miliardy. S touto cenou půjdeme do vlády,“ řekl ČT ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Kabinet by mohl podle televize o návrhu rozhodnout na přelomu srpna a září.

Pro ministerstvo dopravy je souhlas komise s kupní cenou klíčový, protože odblokuje jejich převod i investice do jejich oprav. Nádraží budou mít dlouhodobě jasného správce a SŽDC na jejich opravy bude moci využít veřejné prostředky, včetně evropských fondů.