Stát prodal vilu výrobce mýdla s jelenem. O další tři rezidence sudetských továrníků nebyl zájem

Schichtova vila se prodala za vyvolávací cenu 15,9 milionu korun.

Schichtova vila se prodala za vyvolávací cenu 15,9 milionu korun. Zdroj: Profimedia

Schichtova vila v dobách své největší slávy platila za kulturní centrum Ústí nad Labem. Dnes už láká jen zloděje.
Vila je od roku 2005, kdy ji přestala využívat ústecká univerzita, opuštěná.
Univerzita ještě v roce 2008 usilovala ve spolupráci se společností Spolchemie na rekonstrukci Schichtovy vily na reprezentační a vzdělávací centrum.
Projekt přestavby se ale neuskutečnil.
Nemovitost se navíc v roce 2014 stala kulturní památkou, což její prodej zkomplikovalo.
6
Fotogalerie

Za vyvolávací cenu 15,9 milionu korun stát v elektronické aukci prodal vilu, kterou si dal v Ústí nad Labem ve dvacátých letech minulého století postavit majitel továrny na proslulé „mýdlo s jelenem“ a další čistící prostředky Heinrich Schicht.

„Kauci složili dva zájemci, vlastní aukce se ale zúčastnil pouze jeden a ten vilu vydražil. Novým majitelem je zatím nejmenovaná společnost. Tu nyní vyzveme k podpisu smlouvy a zaplacení celé částky. Pak bude nový vlastník zapsán do katastru nemovitostí,“ uvedla mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová, který vilu prodával.

Vila je od roku 2005, kdy ji přestala využívat ústecká univerzita, opuštěná. Součást prodeje je i přilehlý rozsáhlý pozemek. 

Univerzita ještě v roce 2008 usilovala ve spolupráci se společností Spolchemie na rekonstrukci Schichtovy vily na reprezentační a vzdělávací centrum, avšak projekt se neuskutečnil. Nemovitost se navíc v roce 2014 stala kulturní památkou, což její prodej zkomplikovalo. Univerzita si dlouhodobě nemohla dovolit provozovat a udržovat vilu s rozsáhlým areálem a o koupi za odhadní cenu devatenáct milionů korun nikdo neprojevil zájem. Proto se dohodla se státem na bezúplatném převodu.

Na prodej v elektronické aukci byla za necelých devět milionů také nedaleká vila továrníka Josefa Höniga, který měl v Ústí na Labem koželužnu. Do aukce se ale nikdo nepřihlásil, a tak stát v nejbližší době vyhlásí další kolo výběrového řízení. „Věříme, že se nám podaří i pro tuto historickou budovu najít nového vlastníka, který jí vdechne nový život,“ uvedla Tesařová.

Do další elektronické aukce půjdou i zbylé dvě továrnické vily, o které v uplynulé dražbě nikdo neprojevil zájem. Jedná se o luxusní, ale chátrající nemovitosti v Aši a Nové Pace. „Elektronické aukce na prodej Geipelovy vily v Aši a Schnabelovy vily v Nové Pace byly zrušeny, jelikož žádný zájemce v termínu nesložil požadovanou kauci. Proto v nejbližší době vyhlásíme další kola elektronických aukcí,“ doplnila Tesařová.